Stadsnomade

1 min leestijd

Er zijn vele manieren om van Meppel naar Schoorl te rijden. Eén ervan leek ons afgelopen zondag wel leuk voor de kinderen: vanuit Lelystad over de dijk naar Enkhuizen, daar een korte stop maken en vanuit dit prachtige oude havenstadje doorsteken naar de duinen nabij Schoorl.

In de korte wandeling door het oude centrum kwamen we deze broedende meerkoet tegen, het levende bewijs dat natuur en kunstmatig gemaakte materie elkaar perfect kunnen aanvullen. Ook al is dit geen pleidooi voor het gedachteloos weggooien van afval, deze vogel heeft op dit stuk drijvend schuimplastic een plek gecreëerd om een tijdelijk onderkomen te bouwen voor het nageslacht. Saillant detail is dat ook het nest zelf voor een deel is opgebouwd uit kunststof.

Zachtjes dobberden vogel en schuimplastic door het water heen en weer. Een paar takken van waterplanten hielden de meerkoet enigszins op zijn plek, maar ik kan me goed voorstellen dat deze wonderlijke combinatie losslaat en trouw gehoorzamend aan de grillen van wind en boeggolven door de grachten gaat drijven en van deze vogel een stadsnomade maakt. Nergens echt thuis, maar toch ook niet weg te denken uit het overal visserij en handel weerspiegelende stadsbeeld.

Scroll Up

Pin It on Pinterest