Standaardje minder

Help, de grafische industrie dreigt te verzuipen in een brei van afkortingen, waarvan de makers zonder uitzondering beweren dat het standaarden zijn! Dit werd mij al tijdens de eerste lezing op de vorige week donderdag gehouden en onder andere door Graficus georganiseerde praktijksessie over PDF pijnlijk duidelijk.

Ik hoorde in de pauze iemand verzuchten dat ie na twee zinnen van de eerste spreker het spoor al volledig kwijt was, en eerlijk gezegd kan ik me dat goed indenken. Ik doe daarom een willekeurige greep in alfabetische volgorde van de ‘standaarden’ waarmee de gemiddelde graficus vandaag de dag mee krijgt te maken. CFX (Content File Exchange) van CreoScitex; CIP3 en CIP4; PPF (Print Production Format), een onderdeel van CIP3; JDF (Job Definition Format), onderdeel van CIP4; EDI (Electronic Data Exchange, een standaard voor het uitvoeren van transacties met data; ERP (Electronic Resource Planning); ETF, een Duitse standaard voor het versturen van Job Tickets met advertenties; IFRATrack, een standaard voor de workflow van krantenbedrijven en toeleveranciers; PCX (eProduction eCommerce eXchange), een standaard om alle informatie van en rond een drukorder uit te wisselen; PDF (Portable Document Format), het bekende bestandsformaat van Adobe; PDF IT 1.3, een op wavelett-compressie gebaseerde PDF met informatie die lijkt op TIFF/IT en CT/LW van Scitex; PDF/X1, een specificatie binnen PDF om op de best mogelijke manier informatie uit te wisselen binnen de prepress; PJTF (Portable Job Ticket Format), PPML (Personalized Printing Markup Language), een op XML gebaseerde taal voor de opmaak en aansturing van digitale persen; PrintTalk, een taal voor de uitwisseling van informatie van drukorders tussen verschillende systemen; XML (eXtensible Markup Language), een van SGML afgeleide taal om aard van de inhoud te beschrijven; XPP (eXtensible Publishing Printing), een onderdeel van XML; XSL (eXtensible Style Language), een omschrijving van de manier waarop XML moeten worden geïnterpreteerd voor de opmaak.

Tja, wie niet één keer de wenkbrauwen heeft gefronst bij het lezen van deze opsomming, is ofwel een wereldvreemde nerd, ofwel iemand die zichzelf meer ingewijd voordoet dan hij is. Het vervelende is dat al die afkortingen hebben te maken met het grafische vak. Ik wil daarom naar analogie van een bezoek aan de slager de fabrikanten om een standaardje minder vragen. Ons vak moet wel leuk blijven!

Scroll Up

Pin It on Pinterest