Steile helling

2 min leestijd

Camping Stortemelk is een goed geoliede machine met volcontinudienst. Over alles is nagedacht en meestal nog goed ook. Moet ook wel als je de troepenbewegingen van duizenden bezoekers in goede banen moet leiden.

Op de paden is het een komen en gaan van mensen op weg naar een gereinigd lijf, schone vaat, lege blaas, water om te koken, kleren zonder vlekken en rare geurtjes; vaders op zoek naar hun kroost, kinderen speurend naar hun verwekkers; sommigen onderweg naar een praatje, anderen verlangend naar zee, dorp, veerboot, uit eten of een fietstochtje over het eiland. Menselijke mierenhoop.

Er is nog een camping op het eiland: Lange Paal. Een oude bekende van Lidia en Louise. Als we besluiten een fietstocht over het eiland te maken, moet de rit daarom langs dit natuurkampeerterrein gaan. Een kilometer buiten Oost-Vlieland valt al op hoe rustig het is geworden. De meeste mensen blijven blijkbaar in de buurt van hun aankomstplek hangen. Het kan overigens ook gewoon de forse tegenwind zijn die voor deze uitdunning van toeristen zorgt. Als we even later het terrein van Lange Paal oplopen, is de rust intens fysiek, maar aangenaam aanwezig. Niet alleen stilte maar ook het ontbreken van een menselijke mierenhoop kan blijkbaar verpletterend zijn. We zijn het direct met elkaar eens: de volgende keer gaan we hier staan. De eerste plannen ontstaan zelfs al. Helder.

Weer op fiets is het met de rust snel gedaan. Vol in de wind dralen we naar het Posthuys. De hoop dat we op de terugweg met de wind in de rug door de duinen gaan vliegen, wordt door diezelfde duinen de bodem in geslagen. Het gaat namelijk nogal heftig omhoog en weer omlaag aan de Noordzeekant van het eiland. Als ik op een lange en steile klim in de verte op de top een rechthoekig waarschuwingsbord zie staan, veer ik op. Het zal toch niet een bord met hellingspercentage zijn? Die ‘spaar’ ik namelijk en dit zou toch wel de meest noordelijke zijn in ons land. Bovenaan blijkt het inderdaad een waarschuwingsbord te zijn voor de afdaling, maar helaas zonder percentage. Ach, het beeld van Lidia en Umai die naast hun fiets omhoog komen lopen, zegt minstens zoveel als een klinisch getalletje.

Scroll Up

Pin It on Pinterest