Stormloop

GO!

Kilometerslang stormwind tegen, schuin moeten hangen tegen de zijwind, een deel van de route striemende regen in het gezicht: geloof het of niet, maar wat was het retourtje naar het natuurgebied bij de Kiersche Wijde een lekkere loop!

Achter de slaapkamergordijnen is de weersvoorspelling duidelijk hoorbaar uitgekomen. Bladeren slaan met kracht tegen de ramen, de wind rukt gierend de laatste lading bladeren van de bomen en af en toe belandt er een regenvlaag zo hard op het glas dat het wel hagel lijkt. Een gepland ritje op de racefiets zou op dit moment een roemloos einde hebben beleefd. Maar het plan van deze ochtend is een langeafstandsloop en die ga ik gewoon uitlopen.

Strava constateert streng dat er minimaal 12,5 kilometer gelopen moet worden om het weekdoel van dertig kilometer hardlopen te halen. Er zijn genoeg bekende loopjes om dat te verwezenlijken, maar in het hoofd ontstaat het idee van een verse route. Het natuurgebied rondom de Kiersche Wijde is prachtig. Doosje is helaas net iets te ambitieus, maar een lus daar net onder zou wel eens een hele mooie afstand kunnen opleveren.

Als ik de deur achter me dichttrek is het droog, maar buldert de storm onverminderd verder. Ik wil rustig van start gaan, maar dat lukt 'helaas' niet zo goed omdat de storm mij voortdrijft. Als ik via de Handelsweg de brug op ren, is de puzzel over de te lopen route nog steeds niet afgerond. Dat gebeurt wel vaker. Het laatste puzzelstukje valt pas ter hoogte van de Setiweg: de lus zal met de klok mee worden gelopen. Beschermd door de scheepsloodsen bereik ik redelijk comfortabel Leenders en met de wind in de rug gaat het de open vlakte in. In de verte zie ik twee andere hardlopers over het fietspad gaan. 'Nog een paar van die rare fanatiekelingen', denk ik.

Linksaf de Kooiweg op, duwt de stormwind van opzij tegen het lijf. En wel zo hard dat ik er echt flink tegenin moet leunen om netjes rechtdoor te blijven lopen. Wielrennen is blijkbaar volledig naar de achtergrond verdwenen, want het hoofd vult zich met ritten op de motor die onder vergelijkbare omstandigheden plaatsvonden. Halverwege de Kooiweg begint het te regenen. Het deert me niet. De laatste week zijn er meer trainingen in de regen afgewerkt en eigenlijk is dat best lekker. Zelfs als die regen zoals vandaag door de wind best hard op je gezicht terechtkomt en je hierdoor zo afkoelt dat het nog maar net comfortabel is.

Via de Middenweg en Nieuwe Dijk gaat de route verder over de Matenweg. Een relatief druk verbindingsweggetje. Ik loop buiten de bebouwde kom aan de linkerkant omdat ik het verkeer dan kan zien aankomen, en andersom. Maar sinds een tegemoetkomende fietser met hond mij tot een noodsprong de berm in dwong, mij ook nog wat verwensingen toebijtend, ben ik helaas nooit helemaal gerust op een goede afloop. Jammer, want verder geniet ik enorm van deze 'stormloop' door de Nijeveense landen.

De gevreesde kilometers tegen de stormwind in over de Meppelerweg en Nijeveenseweg terug naar de bebouwde kom blijken mee te vallen. Wel begint de afstand merkbaar te worden in de benen. Ik combineer eerder gelopen ritten met de nieuwe kilometers en schat in dat het vandaag zo'n dertien kilometer gaan worden. Bijna goed, blijkt als ik moe maar nog steeds heel blij over deze hardloopsessie thuis kom. Wat een heerlijk loopje!

De route van de Stormloop is te bekijken op Strava.