Straatje schoonvegen

Emerce meldt vandaag dat in Rotterdam en Amsterdam rare auto’s zijn gesignaleerd, vreemd uitgedoste vervoersmiddelen waarmee Google de straten en gebouwen in beeld brengt. De filmbeelden worden gebruikt als extra dienst voor Google Maps: mensen kunnen dan bijna letterlijk door de straten van steden lopen. In de VS, Italië en het Verenigd Koninkrijk is op deze manier al een aantal steden in beeld gebracht.

In dat land klonk ook stevige kritiek van organisaties die de bescherming van onze privacy hoog in het vaandel hebben staan. Die beelden zouden volgens hen privézaken onbedoeld aan het licht kunnen brengen. Google snapt dat natuurlijk ook en beweert dat daarom bijvoorbeeld gezichten van mensen en kentekenplaten van auto’s onherkenbaar in beeld gebracht gaan worden. Dat moeten we dan maar geloven, al lijkt het wel logisch dat Google niet zit te wachten op een lawine aan rechtszaken vanwege vermeende schending van de privacy.

Eén rechtszaak loopt er in de VS trouwens al, zo meldt Emerce: een echtpaar vindt het uiterst storend dat hun huis in beeld is gebracht, een huis dat aan een straat ligt die overduidelijk wordt voorafgegaan door het bordje ‘Eigen weg’. Ik hoor de advocaten van Google al betogen dat hun speciale auto die straat niet is ingereden, maar gewoon even lekker heeft ingezoomd vanaf de openbare weg. Niets bijzonders, want dat kan iedereen die langs dit huis loopt tenslotte ook. Een pleidooi dat terzijde wordt geveegd door de verdediging, die beweert dat een ‘Eigen weg’ eigen hoort te blijven, en dus niet door miljoenen nieuwsgierige ogen over de hele wereld verslonden mag worden. Kunnen nog leuke discussies worden!

Het is natuurlijk goed dat deze organisaties, waaronder inmiddels ook Nederlandse, zich druk maken om de bescherming van onze privacy. Niets mis mee, ga vooral zo door en houdt Google scherp op dit gebied. Aan de andere kant geven veel mensen bitter weinig om de bescherming van hun privacy. Zo experimenteerde ik enige tijd geleden met de fotowebsite Flickr, waar mensen hun ingestuurde foto’s als extra dienstverlening ook aan een landkaart kunnen koppelen, het zogenaamde Geotagging. Ik plaatste wat familiekiekjes op enkele locaties rond De Wieden. Toen ik deze vervolgens vanuit een overzichtskaart weer ging opzoeken, stuitte ik tot mijn verbazing op allerlei kiekjes van mensen die ik helemaal niet kende. Zag er allemaal erg gezellig uit, maar ik vroeg me af of deze mensen doorhebben dat ze hun foto’s voor iedereen zichtbaar aan deze locaties hebben gekoppeld.

Of misschien kan het hun helemaal niet schelen. En dat zou weer perfect aansluiten bij Google’s bewering in de eerder genoemde rechtszaak dat privacy tegenwoordig helemaal niet meer bestaat. Tja, dat lijkt me wel erg kort door de bocht geredeneerd, of een tamelijk goedkope poging het eigen straatje schoon te vegen, dames en heren van Google!

Scroll Up

Pin It on Pinterest