Strategische software

1 min leestijd

Er is een elektronische versie op de markt verschenen van Stratego, het roemruchte strategische spel van Jumbo, dat de rechten voor de gamesversie heeft verkocht aan Games Factory Online, dat op zijn beurt de distributie weer heeft overgelaten aan Ubisoft.

Stratego was voor mij toch vooral dat spelletje waarvoor ik menig strategie ontwikkelde, maar in vrijwel alle gevallen verloor van mijn broer. Mijn kleinere broertje wel te verstaan. Het is ook een spelletje dat vooral bestond uit een fysieke ervaring, met de grappige, torenachtige stukken met daarop de afbeeldingen van de rangen en standen uit het leger. Bij het opstellen stiekem proberen te achterhalen waar de stukken van de tegenstander werden neergezet aan de hand van groeperingen, aarzelingen in de handbewegingen van de opponent, en meer van dat soort aanwijzingen die natuurlijk helemaal geen binding met de realiteit bleken te hebben naarmate het spel vorderde. Het spel dat ik zoals gezegd sowieso zelden wist te winnen, zodat de lol er na een tijdje wel vanaf was. Waar ons bord met stukken is gebleven, weet ik ook niet. Zal wel ergens op zolder liggen te verstoffen, vermoed ik.

Of de game Stratego een succes wordt, zou ik niet kunnen zeggen. Strategische spellen zijn op zich populair, maar daarvan zijn er al heel veel op de markt. Als je dagelijks bezig bent om hele kolonies op te richten en daar ook regelmatig strijd moet leveren met concurrerende stammen, is het dan nog leuk om zoiets ‘eenvoudigs’ als Stratego te spelen? Ach, wellicht is juist die ogenschijnlijke eenvoud juist de kracht van dit spel. Er is tenslotte niet voor niets een echte StrategoBond opgericht en is zelfs sprake van heuse Wereldkampioenschappen Stratego…

Scroll Up

Pin It on Pinterest