Supermegastore

1 min leestijd

Verzin een leuk initiatief voor internet en Google heeft het al bedacht, is het aan het testen in zijn ‘Labs’ of verdient er al bakken geld mee. Het imperium breidt zich al verder uit en is hard op weg het nieuwe Microsoft te worden.

Wat bijvoorbeeld te denken van Google Products? Typ de naam van een product of een productsoort in en Google geeft niet alleen die producten en/of productsoorten aan, maar ook allerlei zaken die hieraan verwant zijn. Zoeken naar ‘iMac’ bijvoorbeeld, levert in eerste instantie een lange lijst met die computers op. Naast ieder zoekresultaat staat weergegeven hoe de prijzen voor dat specifieke product uiteenlopen op internet. Een knop ‘Compare Prices’ levert een uitgebreide lijst op met aanbieders van dat product en de prijs die ze ervoor vragen. Onderaan staan aanverwante merken, dus ook pc’s van HP, Compaq, enzovoort.

Eigenlijk is Google hiermee veranderd in de grootste online winkel van de wereld, een soort supermegastore die de Franse supermarchés aan de rafelranden van steden en dorpen doen verbleken tot een slap excuus voor een supermarkt. Google is ook hier dus bezig zich een stevige positie te verwerven, versterkt door het feit dat iedereen via het eigen betalingssysteem Google Checkout kan afrekenen.

Is dit het einde van online winkels als Bol.com, Markplaats, enzovoort? Dat valt natuurlijk nog lang niet te zeggen. Eerlijk gezegd denk ik dat er nog genoeg kansen zijn voor goed opgezette webwinkels met een duidelijke filosofie en/of gespecialiseerd aanbod. Bij het kopen van een boek denken velen toch nog aan gespecialiseerde websites als Amazon en Bol, bij muziek gaan velen automatisch naar iTunes, hun overtollige huishoudelijke dingetjes worden verkocht via Marktplaats en ga zo maar door. Maar toch, maar toch, Google heeft hier wederom iets te pakken dat een succes kan worden. En het toverwoord is ook deze keer weer dienstverlening. En die toverspreuk kennen gelukkig meer ondernemingen!

Scroll Up

Pin It on Pinterest