Techniekdag

1 min leestijd

Dagje in Walibi doorgebracht. Koprollen maken, naar beneden gesmeten worden, schroefjes draaien, keihard rondjes maken, de geest wil het nog wel en geniet ervan, maar het lichaam protesteert na een paar attracties achter elkaar met licht misselijke signalen. Jammer…

Zo’n bezoek is ook een dag van wachten. Mooi om het lichaam even te laten bijkomen. Tijd om met aandacht om je heen te kijken. Wat een mooie verzamelplaats van ouderwetse mechanica is een pretpark eigenlijk. Staal, heel veel staal, maar zo mogelijk nog meer slangen en hydraulisch aangedreven schakelaars, wissels en pneumatische remmen. Het sissen, puffen, knallen en ratelen zijn net zo onlosmakelijk verbonden aan Walibi als de gillende mensen.

In het ruime uur (…) wachten onder de ‘Speed of Sound’ kwamen we langs deze serie cilinders. Hoogstwaarschijnlijk vormen ze de pneumatische aandrijving van de remmen die de karretjes na het eerste gedeelte van de rit op het hoogtepunt een paar seconden tot stilstand brengen en houden. Met een luide plof, knal bijna, ontsnapt de lucht tegelijkertijd uit alle remmen en donderen de karretjes met hun gillende vracht achteruit naar beneden. In de diepte bouwt de druk in al die cilinders weer op tot maximaal niveau, zodat ook de volgende groep mensen kan genieten van die seconden ‘rust’ op dertig meter hoogte. Prachtig, zo’n techniekdag.

Scroll Up

Pin It on Pinterest