Technologische rampproducten

2 min leestijd

PC World heeft een lijst gepubliceerd met de 25 slechtste technologische producten. Leuk om eens op de website rond te neuzen en daar zelfs producten tegen te komen die je zelf ooit hebt gebruikt.

Apple bracht in 1997 de eMate uit, een groenige laptop die natuurlijk, want afkomstig uit de koker van de eigenwijze fabrikant uit Cupertino, weer helemaal anders was als alle andere draagbare computers. Als redacteur van het vakblad PS Magazine wist ik bij de introductie niet zo goed wat ik ervan moest vinden. Op zich een ‘kek’ apparaat, maar wel erg in zichzelf gekeerd, oordeelde ik. De carrière van de eMate verliep ongeveer langs deze lijn: je vond het een geweldig ding of haalde onverschillig dan wel lacherig de schouders op.

Zoals wel vaker leer je iets pas echt goed kennen als je er serieus mee aan de slag gaat. Toen ik op een persreis van twee Israëlische fabrikanten een eMate meekreeg van een collega, ontdekte ik dat het eigenlijk best een fijn apparaatje was. Ik schreef er tussen de vele activiteiten door de eerste schetsen van wat pas jaren later DTP in de Praktijk 2 zou worden. Prima ding, en het kon ook nog dienst doen als wekker. Best handig als ik weer eens een nacht in de bar van een veel te duur Israëlisch hotel had doorgebracht…

De eMate behoort overigens niet tot de ‘elitegroep’ van PC World. Dat geldt wel voor nummer 15 in de lijst, de Iomega ZIP Drive, waar ik destijds erg blij mee was en die een opslagcapaciteit had die de harde schijf van mijn LC 475 zelfs overtrof. Dat de geschiedenis dit alles rap achterhaalde, doet er wat mij betreft niet toe. Menige emigratie naar een nieuwe Mac is soepeltjes verlopen dankzij een flinke verzameling ZIP-schijfjes. Ik heb hem nog steeds, al ligt ie werkloos op zolder. Ach, het blijft een zwarte lijst door redacteuren samengesteld. De vreselijke ronde muis van de eerste series iMacs staat bijvoorbeeld ‘slechts’ in de lijst met oneervolle vermeldingen. Die had wat mij betreft de ‘elitegroep’ mogen aanvoeren!

Scroll Up

Pin It on Pinterest