Telefoonhand

2 min leestijd

De meeste roddels over de telefoon worden nog steeds met de vaste telefoon gevoerd, concluderen onderzoekers van Blauw Research in een studie naar het telefoongedrag van mensen die werd uitgevoerd in opdracht van KPN.

Uit dit onderzoek blijkt ook dat veertigplussers vaker de telefoon in de linkerhand hebben dan mensen die jonger dan veertig zijn. Nog wat conclusies: de helft van alle Nederlanders met een mobiele telefoon zegt die nooit uit te zetten. Ruim 60 procent zegt dan ook deze telefoon altijd bij zich te dragen. Meer dan de helft van de ondervraagden ergert zich aan uitgebreide telefoongesprekken in openbare ruimtes. Een kwart van de mensen belt ook wel eens als ze op het toilet zitten. Ruim 5 procent heeft de mobiel zelfs wel eens in de toiletpot laten vallen, aldus enkele van de conclusies van Blauw research.

Het meest intrigerende zinnetje uit dit bericht is wat mij betreft dat over de gewoonte om een telefoon in de linker- dan wel rechterhand te nemen. Ik voldoe in ieder geval aan de gemiddelden van het onderzoek. Inderdaad ja, een veertigplusser met de telefoon in de linkerhand. Dit is natuurlijk ontstaan in de tijd van de telefoon met draaischijf. Die schijf was voor mij als rechtshandige met rechts eenvoudiger te bedienen en dan verdwijnt de hoorn automatisch in de linkerhand.

De komst van de telefoon met druktoetsen heeft aan dit ingesleten patroon weinig meer kunnen veranderen. Er moest tenslotte nog steeds een hoorn worden opgepakt en tegelijkertijd toetsen worden ingedrukt. En toen de mobieltjes en de kleine handzame thuistoestellen op de markt verschenen, was het definitief te laat voor deze gebruiker. Ja, ik kan met één hand een gsm vasthouden en heel precies en best wel snel (ik hoor het jeugdige hoongelach al aanzwellen) met het uiteinde van mijn duimnagel de toetsjes bedienen, maar dat is dan wel het linker exemplaar. En aldus verraadt mijn linkerhand tot in lengte van dagen dat ik van een generatie ben die ooit zonder elektronische gadgets kon leven.

Scroll Up

Pin It on Pinterest