Teletekstquizmasters

2 min leestijd

Ondanks de opkomst van internet blijft het medium teletekst zeer populair. Dat blijkt uit een onderzoek van Intomart Gfk in opdracht van de Nederlandse Publieke Omroep (NPO), RTL Nederland en Talpa Media.

Het persbericht dat vorige week de wereld werd in geslingerd meldt verder dat 91 procent van de Nederlanders regelmatig naar de tekstregels achter het televisiebeeldscherm kijkt, ofwel 12,3 miljoen mensen van 13 jaar en ouder. De gebruikers van dit medium raadplegen de informatie meestal (98 procent) via de tv. Een op de drie Nederlanders zegt ook wel eens via internet naar teletekstinformatie te surfen. Tweederde van de respondenten bezoekt teletekst minstens één keer per week. De meest populaire rubrieken zijn nieuws, sport, weer, verkeer en de tv-gegevens. De teletekstbezoekers waarderen het medium met rapportcijfer 7,3, aldus het onderzoek.

En dan komt de uitsmijter van het onderzoek: er zijn zelfs mensen die quizzen organiseren waarin de deelnemers zoveel mogelijk teletekstnummers moeten kennen. Oké, dat Teletekst populair is kan ik nog een beetje geloven. Ik maak er zelf weinig gebruik van omdat ik dezelfde informatie over het algemeen makkelijker en sneller op internet kan vinden. Alleen als het daar niet lukt en ik echt iets wil weten, wil ik, met enige tegenzin, de gang door die vreselijke interface van teletekst maken om de informatie te bereiken. Om dan te constateren dat het een techniek is die echt niet meer van deze tijd is. Het gedoe met het intikken van paginanummers, het veel te traag oplopen van de paginacijfers op zoek naar het zojuist ingetikte getal, de tot explosies in mijn hersenen leidende constatering dat dit toch niet het juiste paginacijfer was, en de slotconclusie dat het juiste paginacijfer een lager getal is, dus moet de hele reeks weer worden doorlopen, en meer van dat soort archaïsche ellende dus. Toch geloof ik best dat teletekst nog steeds populair is, want de informatie die je zoekt, staat er wel en dat is dus de grote kracht van het medium. Maar om nu quizzen te gaan houden over teletekstnummers, dat gaat wel erg ver. Dames en heren teletekstquizmasters, wordt het niet eens tijd om een echt leven te gaan leiden?

Scroll Up

Pin It on Pinterest