the body keeps the score - bessel van der kolk

The body keeps the score

GO!

Bessel van der Kolk laat in ‘The body keeps the score’ op indringende en inlevende wijze zien wat de verwoestende gevolgen van trauma kunnen zijn, en gelukkig toont hij ons ook de mogelijke routes naar genezing.

Vrijdagavond, het feestje van een studiegenoot loopt voor mij ten einde. Ik neem afscheid terwijl ik routineus het voorgevormde vel van een overleden dier aantrek. Dik, stug, maar warm en veilig. Buiten zie ik dat het heeft geregend. De straten lijken gelukkig alweer bijna droog. Toch oppassen met mijn tweetakt gifkikker, houd ik mezelf voor als ik de helm opzet en met enkele ferme trappen een door water gedempt ‘rengdengdeng-geluid’ oproep. Met een laatste groet zet ik mijn Japanse racereplica in beweging.

Tien minuten later rijd ik op de Oude Rijksweg die naar Den Bosch loopt. Even voordat ik de brug over de Maas bereik, zie ik links een auto stilstaan, die tot mijn schrik best dicht voor me de weg opdraait. De rechterhand trekt de hendel fors in en de motor mindert direct flink vaart. Plots lig ik op de grond. Mijn geest neemt direct afstand van de gebeurtenis. Ik neem waar dat de motor in een regen van vonken over het asfalt schuift. Ik constateer dat dit goed is, dan blijft ie waarschijnlijk redelijk heel. Ik bedenk ook dat ikzelf half liggend ook netjes over het asfalt glijd en dat dit ook gunstig is.

Zowel de Yamaha als ik komen tot stilstand, kunnen nog lopen en we zijn beide met slechts lichte schade gezamenlijk thuisgekomen. Vraag me niet naar de emoties van dat moment, want die waren er denk ik niet. Na het lezen van ‘The body keeps the score’ van Bessel van der Kolk blijkt dit een van de manieren te zijn waarmee je op een traumatische situatie kunt reageren. Het boek geeft een voorbeeld van een getrouwd stel dat ieder totaal anders op een catastrofale kettingbotsing reageert. De een is totaal in paniek, terwijl de reactie van de ander meer op die van mij lijkt.

Is de ene reactie ‘beter’ dan de ander? Zeker niet, wordt al snel duidelijk. Van der Kolk legt helder uit wat de drie onderdelen van de hersen doen, waarom het belangrijk is dat ze alle drie goed functioneren en samenwerken. Aan de hand van indringende voorbeelden laat hij zien wat trauma’s doen met delen van je hersenen en wat daarvan de vaak langdurige gevolgen zijn. Hij is echt begaan met de mensen die hij in zijn onderzoek en therapeutisch werk ontmoet en begeleidt. Trauma komt daarmee tot leven en maken dat je blijft lezen om steeds meer over de mechanismen te weten te komen.

‘The body keeps the score’ is ondanks het pittige onderwerp ook een positief boek. Van der Kolk schetst in het laatste deel een aantal therapieën die tot goede resultaten kunnen leiden. Persoonlijk vind ik het mooie aan dit deel dat hij duidelijk maakt dat niet één therapie universeel toepasbaar is. Natuurlijk is kennis over de mechanismen van trauma belangrijk bij de behandeling ervan. Wat mij betreft is de boodschap van dit boek echter dat de persoonlijke aanpak en verbintenis met de persoon met trauma de enig mogelijke weg naar genezing inluidt.

cover the body keeps the score - bessel van der kolk

Waardering

85%