The mind works best at running speed

GO!

De langzame lange duurloop is niet alleen een van de belangrijkste training in vrijwel ieder hardloopschema, het is tevens de motor van een spontaan creatief proces in de hersenen van de hardloper, aldus hardloper Peter Ampe.

Peter Ampe is een internationaal erkend creatieveling uit de reclamewereld en tevens een fanatiek hardloper. Tijdens zijn trainingen merkte hij dat er na een tijdje hardlopen spontaan ideeën opborrelden, of oplossingen voor problemen waarmee hij op zijn werk worstelde, terwijl hij daar hardlopend op dat moment juist helemaal niet mee bezig was. Ampe dook verder in deze materie en ontdekte dat dit een vrij universeel verschijnsel is. De Griekse filosoof Aristoteles vroeg Athene om galerij voor hem te bouwen waarin hij heen en weer kon wandelen, de schrijver Philip Roth ijsbeerde naar eigen zeggen heen en weer met een snelheid van 800 meter per pagina tekst, en Olympisch atleet Hans Koelemans spreekt van ‘het gevoel een glas wijn te hebben gedronken, waarna ik fantasieën krijg’.

Wie het lichaam in beweging zet, zet blijkbaar tevens een ander mechanisme in werking, namelijk hersenen die op een andere, veel vrijere wijze gaan werken en zo tot oplossingen komen waar de eigenaar van deze grijze cellen langs normale weg nooit op zou zijn uitgekomen. Ampe vond dat hij overduidelijk iets op het spoor was en bundelde zijn bevindingen in het prachtig vormgegeven kleinood ‘The mind works best at running speed’. Het is een uitgave uit de serie ‘Keynote Books’ en dat is ook precies de uitstraling die het heeft meegekregen: weinig tekst, fraai beeld en veel aandacht voor de vormgeving. Eigenlijk een gebundelde verzameling dia’s uit een presentatie, maar dan ver uit stekend boven die van de gemiddelde Powerpoint.

Hardlopen is dus goed voor je creativiteit, maar die spontane stroom van helpende gedachten komt niet bij iedere training op gang. Beste hardlopers, vergeet je records, je hardloopschema’s, je sporthorloge en je Spotify-afspeellijst, aldus Ampe, maar zet je voor minimaal driekwartier op maximaal 70% van je maximale hartslag in beweging en pas dan maak je kans op het wonder in je hersenen. De kenners zullen dit loopje herkennen, het is de langzame lange duurloop. Die is dus niet alleen de belangrijkste bijdrage aan atleten in vorm, maar dus ook een bron van frisse ideeën. We zouden als hardlopers toch gek zijn om daar ons voordeel niet mee te doen, maar dat is dus mijn persoonlijke conclusie na het lezen van ‘The mind works best at running speed’.

Waardering

60%