Tijd voor hardloopverlichting!

GO!

In het begin van september blijft de sfeer van de 'eeuwige' zomeravonden nog enigszins overeind. Als het einde van deze maand nadert, is het voorbij met de opgerekte avonden. De lange periode met hardloopverlichting is aangebroken.

De afgelopen week is het opeens opvallend snel steeds vroeger donker geworden. Ook vandaag is de zon al op de helft van de training ten onder gegaan in de Hoogeveense Vaart. Een mooi gezicht zo vroeg op de avond, maar helaas ook het einde van 'sĀ avonds in het licht hardlopen. En dat is best een beetje balen. Ik houd er namelijk niet zo van om in het donker bezig te zijn. Toen ik vorig jaar rond deze tijd vanwege mijn rug startte met het maken van lange wandelingen, vonden deze al snel plaats in het duister. Ook al paste ik de routes hier op aan, behield ik vaak het gevoel van 'wat doe ik hier?'

Als wandelaar trok ik een lichtgevend hesje aan wanneer de route langs donkere plekken voerde. Later hing ik dan soms ook een lichtje aan een elastiekje om de pols. Dat fietslampje vroeg in beentempo heen en weer slingerend nog wat meer om aandacht dan het hesje alleen. De combinatie voldeed prima voor het wandelen. Het hesje zit alleen heel ruim is daarmee ongeschikt voor hardlopen. En een slingerend lichtje om de pols tijdens het hardlopen is ronduit irritant. Dus zouden er eigenlijk andere accessoires en hardloopverlichting moeten komen.

De lade ligt vol met wielerkleding en schaatsbroeken die me door alle seizoenen heen helpen. Die bonte verzameling is het hele jaar ook geschikt voor hardlopen. Nieuwe kleding aanschaffen is daarom overbodig, is de redenering. Ik ga dus proberen om met bestaande kleding de winter door te komen. Vandaag heb ik een redelijk donkere outfit aan, maar om mijn rechterarm zit een rode ledlamp geklemd. Van het rek in de sportwinkel geplukt toen ik begin van het seizoen mijn eerste echte hardloopschoenen aanschafte. Bijna twintig euro, wat een belachelijk bedrag eigenlijk voor een lampje. Maar ja, veiligheid voor alles, niet waar?

Op de brug bij de Intratuin begint het aan het eind van de training al te schemeren. Ik druk het lampje aan en al knipperend gaat het in een rustig uitlooptempo naar huis. De eerste training met hardloopverlichting is een feit. Het is denk ik nog niet echt nodig vandaag, maar ik doe het toch. Afgelopen winter ben ik als wandelaar heel wat hardlopers tegengekomen. Lichtgekleurde hesjes helpen als er goed licht op schijnt, reflecterende exemplaren presteren dan nog beter, maar alleen een lampje of meerdere lampjes zijn onder alle lichtomstandigheden goed zichtbaar. Daar moeten hardlopers dus beslist nooit op bezuinigen!Een kleine test van het nut van hardloopverlichting in huis, verre van wetenschappelijk, uitgevoerd onder extreme omstandigheden en met beperkt materieel, bevestigt bovenstaande conclusie. Licht gekleurde kleding valt beter op dan donkere, maar dan moet er wel een redelijke hoeveelheid licht op vallen. Reflecterende strepen op een hesje werken eigenlijk alleen als er fel licht loodrecht op valt. Dat was in de huiskamertest niet het geval. De strepen reflecteerden niet en bleven donker. Met een beetje goede wil zorgt dit contrast ervoor dat het hesje toch meer opvalt. De lampjes vallen het meest op. Knipperen heeft het grootste effect, al is de frequentie daarbij wel van belang. Als een lampje te langzaam knippert, is het te lang donker rondom en valt de komst van de hardloper dus minder goed op.

Een kleine test van het nut van hardloopverlichting in huis, verre van wetenschappelijk, uitgevoerd onder extreme omstandigheden en met beperkt materieel, bevestigt bovenstaande conclusie. Licht gekleurde kleding valt beter op dan donkere, maar dan moet er wel een redelijke hoeveelheid licht op vallen. Reflecterende strepen op een hesje werken eigenlijk alleen als er fel licht loodrecht op valt. Dat was in de huiskamertest niet het geval. De strepen reflecteerden niet en bleven donker. Met een beetje goede wil zorgt dit contrast ervoor dat het hesje toch meer opvalt. De lampjes vallen het meest op. Knipperen heeft het grootste effect, al is de frequentie daarbij wel van belang. Als een lampje te langzaam knippert, is het te lang donker rondom en valt de komst van de hardloper dus minder goed op.