Toeristenweersvoorspelling

De meest fantastische weersvoorspellingen duikelden vorige week in rap tempo over elkaar heen. De conclusie leek onoverkomelijk: Pasen zou een prachtig lang weekend barstensvol mooi weer worden. Het woord zomers was al gevallen, maar de aanloop eind vorige week viel een beetje tegen. `Typisch een toeristenweersvoorspelling’, luidde de conclusie van mij en collega Edwin. Voor diegene die het nog niet door heeft: mensen met een mooie weersvoorspelling allerlei plannen voor Pasen laten maken en op die manier veel volk op de been krijgen, zo’n voorspelling dus.

Ik heb er nooit een wetenschap van gemaakt, maar er zit toch wel een kern van waarheid in deze bewering. Het is natuurlijk niet zo dat een bloedserieus instituut als het KNMI een zonnig plaatje schetst dat echt helemaal nergens op gebaseerd is. Maar wie bedenkt dat iedere weersvoorspelling onzekerheden in zich herbergt, marges in positieve of negatieve zin dus, kan ook bedenken dat het KNMI omwille van de toeristenindustrie aan de positieve kant van een voorspelling gaat zitten.

Ik moest aan deze stelling denken toen ik op de website van het KNMI het bericht las dat de vrij recent gelanceerde Europese website met weersinformatie een doorslaand succes blijkt te zijn. Sinds die dag van de introductie, 23 maart, hebben al ruim 12 miljoen mensen de website bezocht, op zoek naar alarmeringen over weer dat hun dagelijks leven zou kunnen verstoren of zelfs in gevaar brengen.

Een bezoek aan deze website toont direct aan dat dit succes niet – vergeef me de woordspeling – als een donderslag bij heldere hemel komt. De homepage toont een kaart van Europa met daarin de landen in een kleur die aangeeft of er helemaal niets (groen) aan de hand is, of er kleine ongemakken worden voorspeld (geel), best gevaarlijke weersomstandigheden (oranje) of juist ronduit gevaarlijke (rood). Een klik op het land toont een gedetailleerd overzicht van dit land en wat er per regio aan de hand is. De omstandigheden als gladheid, sneeuw, kustdreiging enzovoort, worden met duidelijke pictogrammen aangegeven.

De website is een toonbeeld van functionaliteit, helaas niet van fraaie vormgeving. En de getoonde informatie blijft natuurlijk afhankelijk van de betrouwbaarheid van de weersvoorspellingen. Ook het KNMI zit er met een alarm wel eens naast, zoals de afgelopen (gebrek aan) winter aantoonde. Het sneeuwalarm mondde in deze regio uit in een zielig laagje sneeuw van nog geen centimeter hoog, waar een verkeerschaos werd voorspeld. Maar dat is natuurlijk weer gezeik over het weer waarin wij Nederlanders zo bedreven zijn. Want laten we wel wezen, toeristenweersvoorspelling of niet, het was een fraai weekeinde met volop gelegenheid tot buitenactiviteiten, het ontbreken van zomerse temperaturen daargelaten.

Scroll Up

Pin It on Pinterest