Triplexplaat

2 min leestijd

Een maandje of wat geleden werd een weekeinde in een doorsnee gezin te Meppel opgeofferd aan de aanleg van een enorme knutseltafel in de huiskamer. Een behoorlijk grote plaat geperst hout werd in twee dagen getransformeerd tot een open sollicitatie tot creativiteit.

Deze ruim tweeëneenhalve meter brede en bijna een meter diepe versmelting van boekenkast en triplexplaat bleek vanaf dag één een onweerstaanbare uitnodiging om te gaan knutselen, niet in de laatste plaats vanwege het feit dat ie goed gevuld is met allerhande hobby-attributen.

Vriendjes en vriendinnetjes, familie en kennissen, het maakt niet uit wie er over de vloer komt, als ze die tafel zien, móeten ze iets gaan doen. Bijna onnodig te zeggen dat het ook bij onze kinderen een groot succes is. Zo kon het afgelopen week gebeuren dat er vijf mensen op een rij bezig waren. De drie nazaten waren bezig met papier en lijm, de lijmkwasten trefzeker de ondergrond voorbereidend op de gekleurde snippers die zouden gaan komen. De vrouw des huizes hoefde eigenlijk slechts af en toe wat richting te geven.

De man des huizes las, genietend van het tafereel links van hem, een nieuwsitempje over het feit dat heel veel mensen zich tegenwoordig creatief vinden vanwege de vele mogelijkheden van internet. Bij nader onderzoek bleek dat te gaan om een onderzoek in opdracht van de commerciële website Digimedio, waarin vijfhonderd landgenoten werd gevraagd of ze zichzelf creatief vonden en zo ja, waarom.

Logisch dat veel mensen zich in dit verband creatief noemen. Er is tegenwoordig heel veel software en websites waarmee het makkelijk is om relatief makkelijk mooie foto`s te creëren, websites te bouwen, filmpjes in elkaar te zetten, muziek te componeren, een al dan niet oprecht uniek beeld van jezelf te schetsen, enzovoort. Er is inderdaad sprake van heel veel creativiteit, maar die ligt in de eerste plaats toch vooral bij de bedenkers van al dit fraais, niet bij de gebruikers ervan.

Of dit erg is? Tja, het is natuurlijk heerlijk om met behulp van slimme digitale technieken snel en met relatief weinig inspanning mooie resultaten te bereiken. Niets mis mee, het is echter ook lekker om een homp klei na een halfuur gefriemel te transformeren tot… een homp klei, of een berg snippers met drie keer te veel lijm op een stuk karton tot een kleverige berg snippers om te vormen, lekker te kliederen met verf, zelf een lampion voor Sint Maarten in elkaar te zetten met echte herfstblaadjes, enzovoort.

Scroll Up

Pin It on Pinterest