Übergame

2 min leestijd

Ooit zat ik met het achtjarige zoontje van een vriendin achter mijn Macje een van de eerste versies van Doom te spelen. Absoluut leuk, en voor ons best enerverend ook. Ik was constant benieuwd welk monster er nu weer uit een donkere spelonk zou opduiken met een snellere schiethand dan de mijne.

Het was aldus een vermakelijk spelletje in bescheidenheid over mijn behendigheid, dat toch leuk bleef omdat ik mijn bloedige succesjes heus wel haalde, af en toe. Voor een achtjarige, ook al deed ie nog zo stoer, bleek het eigenlijk best wel een echt spannend spel te zijn, want hij gaf op een gegeven moment aan ermee te willen ophouden. Enigszins geneneerd, maar wat mij betreft was hij de echte held, want als je op die leeftijd kunt toegeven dat je iets te spannend vindt, is er nog hoop…

Er is sindsdien een hele boel veranderd aan dat type games, althans wat betreft de `graphics`  zoals ze dat plegen te noemen in Engelstalige landen. Wezenlijk komen die spelletje nog steeds op hetzelfde neer: schiet zo snel je kunt zo veel mogelijk hoofden van monsterlijke rompen. En dat dan door veel fraaier vormgegeven doolhoven, met zeer gedetailleerde monsters en schiettuig, en de bloed- en andere spetters vliegen uiterst realistisch de wetten van de zwaartekracht gehoorzamend door de ruimte. Helemaal `cool` is het om dit soort bloedbaden via een netwerk of internet aan te richten.

Maar ik heb heel slecht nieuws voor de fans van dit soort geïnstitutionaliseerd geweld: er is een übergame op de markt verschenen, een uitdaging met een realisme dat het kaf zeer rap en onontkoombaar van het koren scheidt. En ik heb nog slechter nieuws: het is geen virtuele wereld maar een echte. De Amsterdamse brandweer reist namelijk in een (wanhopige?) speurtocht naar nieuwe collega`s rond met een zogeheten `coolbox`, waarin potentiële blusgasten kunnen checken of ze geschikt zijn voor het vak. In de container kruipen geïnteresseerden in de huid van brandwacht. In vijf minuten tijd wordt gekeken hoe ze zich staande houden in een situatie waarbij de vlammen uitslaan.

Op de website belooft de brandweer `de vijf heetste minuten van je leven`. De coolbox moet uitwijzen of brandweerlieden in spe hun hoofd koel houden in `verhitte situaties`. Ze moeten onder meer bestand zijn tegen de druk, sportief zijn, lef hebben en tegen een stootje kunnen. De brandweer Amsterdam heeft 120 nieuwe collega`s nodig, vertelt hoofdcommandant Carolien van de Wiel op de website. Dat is een behoorlijk aantal aangezien het korps in de hoofdstad in totaal vijfhonderd brandweerlieden telt. De uitbreiding is nodig door de wijziging van wet op de arbeidstijden en de vergrijzing. Dus dames en heren gamers: sta op, kom achter uw pc vandaan en stap in de realistische en werkelijk spannende wereld van de brandweerübergame.

Scroll Up

Pin It on Pinterest