Uitdagingen Strava serieuzer dan verwacht

GO!

Jezelf uitsloven en als beloning krijg je van Strava een leuk gekleurde badge op je profielpagina. Ik keek wat meewarig naar dit bonte circus van uitdagingen. Toch gaat het er achter al die badges behoorlijk fanatiek aan toe.

Met een redelijk ontspannen loop van ongeveer 13 kilometer door het Staphorsterveld en het Reestdal is een eind gekomen aan twaalf dagen achter elkaar hardlopen. Of eigenlijk dertien, want deze hele reeks ging vooraf aan een min of meer onverwachte halve marathon door een betoverend winterlandschap. Het zou een mooie afstand zijn geweest om de North Pole Rune Club mee van start te hebben laten gaan, maar deze uitdaging op Strava begon pas op maandag. De bedoeling was om twaalf dagen lang iedere dag minimaal een halfuur hard te lopen of te wandelen. Mijn lat lag iets hoger: twaalf dagen lang minimaal een halfuur hardlopen. Best nog een uitdaging voor een hardloper met een gemiddelde van drie tot vier loopjes per week.

Missie geslaagd dus en al doende is er een nieuwe wereld voor me opengegaan. Het tabblad 'Uitdagingen' in Strava had ik eerder ontdekt en kon toen een glimlach niet onderdrukken. Wie slooft zich nu uit om een badge te 'veroveren'? Anderzijds bleken er uitdagingen tussen te zitten die ik gewoon als training loop. Rondjes van tien kilometer of meer behoren iedere week tot het trainingsrepertoire, dus zo'n badge met '10K' erop is snel verdiend. En als je toch al een officiële halve marathon heb gepland, klik je ook maar op de badge met '1/2' van die maand. O ja, de halve marathonbadge voor december werd pas aangeklikt nadat de afstand was volbracht. Makkelijk scoren, toch?

De North Pole Run Club is de eerste uitdaging die ik ook echt ben aangegaan zoals Strava het bedoeld heeft: als een manier om jezelf te laten overtreffen. Het doel was duidelijk, de afloop zeker nog niet met de totaal verkeerde voorbereiding in de vorm van ruim 22 kilometer op zondag. Het eind van de eerste week werd het ook zwaar. Na een relatief rustig weekend viel de tweede week fysiek gelukkig mee. Het werd weliswaar wat eentonig, maar dat zorgde er ook voor dat ik nieuwe trainingen heb verzonnen. Zo blijkt er bijna voor de deur een perfect parcours te liggen om in één rondje van 1,3 kilometer twee keer een 400m te 'doen'. Een pittige en hele fijne training is dat!

Ook een ontdekking is dat de uitdagingen in Strava door vele tienduizenden gebruikers enorm serieus worden genomen. Strava houdt van iedere uitdaging bij wie wanneer hoeveel kilometer heeft afgelegd, telt de afstanden voor iedere deelnemer bij elkaar op en maakt daar ranglijsten van. En daar blijk ik dus best gevoelig voor te zijn. Het is toch leuk om te zien dat je wereldwijd net onder positie 3000 hangt van de ruim 50.000 deelnemers aan de North Pole Run Club? Nog leuker wordt het als blijkt dat ik in Nederland positie 40 heb veroverd van de ruim 800 Nederlandse deelnemers. En zo zijn er ook ranglijsten voor 'gewicht', 'leeftijd' en de 'clubs' waar je lid van bent.

De leuk gekleurde badges en de uitdagingen waar ze voor staan zijn een onderdeel geworden van het dagelijkse hardlopen. Er loopt er voor mij nog één dit jaar: de afstandsuitdaging voor december. Aangegaan omdat er toch al twaalf dagen moest worden hardgelopen. Het doel is om minimaal 200 kilometer af te leggen deze maand. Driekwart daarvan is al bereikt door mee te doen aan de North Pole Run Club. Dus ook deze badge hangt straks wel in de digitale prijzenkast denk ik.

Brooks North Pole Run Club