Uut Zalk

Van start!

Onder de rook van Zwolle, middenin een prachtige krul van de IJssel, ligt het dorpje Zalk. Vooral bekend vanwege Klazien, want die kwam uut Zalk. Het kruidenvrouwtje genoot op een gegeven moment zoveel populariteit dat Wim de Bie er een fraaie persiflage op maakte in Keek op de week. Berendien kwam uit het fictieve Wisp, maar Zalk bestaat dus echt en het ligt aan een dijk langs de IJssel. Fantastische ingrediënten voor een fietser.

Het idee was om via de oude dijken van Hasselt naar Kampen af te zakken, aan de overkant langs de IJssel naar Zwolle te fietsen, wederom de IJssel over te steken en vanuit Zwolle via het Zwarte Water terug te peddelen naar Hasselt. Het is niet alleen op papier een fraaie route, ook de werkelijkheid stelt niet teleur.

Zalk is een bijzonder moment in de route, maar meest memorabel is wat mij betreft het stuk Nilantsweg in Zwolle dat wordt overkapt door de IJsselbrug van de A28. Daar staan dus nog gewoon huizen. Bewoonde huizen. Het lawaai van de snelweg hoog boven de daken lijkt mee te vallen. Het is er, zelfs op een zonovergoten dag als Tweede Paasdag, wat schemerig. Uitzicht aan de ene kant fantastisch: de IJssel en de uiterwaarden. Uitzicht aan de andere kant: steen en kolossale betonnen pilaren. Intrigerend.

Een doorsteekje van een kilometer of wat door industrieterrein verder is het landschap weer lieflijk. De ingrediënten zijn identiek: dijk en de rivier die hij tracht te bedwingen voeren een paringsdans op. Die tegenstelling tussen nieuwbouw en oude natuur geven deze tocht een extra dimensie.

PS: De foto is speciaal voor een nieuwe inwoner van Harderwijk geschoten. Zalk ligt nog geen 38 km verwijderd van haar nieuwe woonplaats. Eitje voor een wielrenner…

Scroll Up

Pin It on Pinterest