
Uw brein als medicijn
Wat is beter in het bestrijden van depressieve klachten: Zoloft of hardlopen? David Servan-Schreiber weet het antwoord en beschrijft in zijn bestseller nog meer effectieve manieren waarop ons brein als medicijn werkt.
In een uitwisselbaar zaaltje van een Zwolse horecagelegenheid pal aan de A28 zijn op een zonnige dag vroeg in de lente flink wat mensen aanwezig om de cursus Runningtherapie te volgen. Alle ogen zijn gericht op een projectiescherm, waar een voortschrijdend lijntje een golfbeweging tekent. Eén paar ogen kijkt de andere richting in. Ze behoren toe aan de persoon wiens hartslag we op het scherm zien. De meerderheid van ogen ziet een vrij chaotische beweging met pieken en dalen en daar tussenin ook weer veel piekjes en dalen.
Deze onregelmatige rafellijn laat zien dat de proefpersoon minder ontspannen is dan hij overkomt, aldus cursusleider Simon van Woerkom. De rafelende lijn is het resultaat van het gevecht tussen het parasympatische en sympathisch systeem, aldus Simon. Het sympathische systeem bereid ons voor op actie, de piekjes in de lijn, terwijl het parasympatisch systeem ons juist tot rust probeert de brengen, de kleine dalen in de lijn. Als Simon de proefpersoon vraagt om met de aandacht naar binnen gericht heel rustig in en uit te ademen, volstrekt zich binnen enkele seconden een wonder: de rafellijn verandert in een regelmatige golfbeweging. Onze collega cursist heeft met verrassend weinig moeite hartcoherentie weten te bereiken.
In Zwolle is het snel veranderende patroon ‘slechts’ een razend interessante en inspirerende demonstratie, in de harde, stressvolle werkelijkheid van veel mensen is hartcoherentie een reddingsboei, aldus de Franse psychiater David Servan-Schreiber. Wie hartcoherentie voor elkaar krijgt, is beter in staat om kalmte te bewaren in stressvolle situaties, ervaart minder angst en hoeft niet steeds de vechten-of-vluchtenreflexen van het sympathische systeem te onderdrukken. En dat scheelt bij veel mensen zware vermoeidheidsklachten of erger, aldus Servan-Schreiber. En het allermooiste van deze therapie: het is eenvoudig te leren en je hoeft er geen medicijnen voor te slikken.
‘Het brein als medicijn’ bevat veel bewezen methodes waar mensen zonder medicijnen geholpen kunnen worden met depressieve klachten, trauma’s en angsten. EMDR komt langs, lichttherapie, Omega-3, ja zelfs voor de helende werking van liefde en affectie tussen mensen is wetenschappelijk bewijs, aldus de auteur. Toegegeven, veel van deze behandelmethoden zijn best bekend bij een groot publiek. Het nieuwe van de beschreven methodes is ook niet echt de kracht van ‘Uw brein als medicijn’. Dat is het feit dat je bij het lezen van dit boek meer en meer overtuigd raakt van de genezende kracht van ons lichaam, van een lichaam en geest die openstaan voor heling door andere methoden dan medicijnen.
PS: En wat is nu beter in het bestrijden van depressieve klachten: Zoloft of hardlopen? Het antwoord zal niemand meer verrassen. Trek die Adidas-schoenen aan, loop regelmatig hard en je voelt je beter dan na het slikken van Zoloft zonder verdere sportieve activiteiten. En dat is geen mening van de auteur of de schrijver van deze recensie, maar wetenschappelijk verzameld bewijs, de basis voor de Runningtherapie ook die Bram Bakker en Simon van Woerkom hebben ontwikkeld.
