Vakantiepincode

2 min leestijd

Niets heerlijker dan waar dan ook ter wereld met een zorgvuldig ingestudeerd achteloos gebaar je creditcard op een toonbank te leggen en een tevreden glimlach op het gezicht van de persoon aan de andere kant te zien verschijnen. Zaakje afgehandeld en de zorgen over de echte betaling zijn voor later, toch?

Des te vervelender als in dit scenario opeens een enorme kink in de kabel blijkt te zitten. Pardon mijnheer, maar voor het gebruik van een creditcard dient u zich te legitimeren. Zucht, die heb ik dus bijna nooit bij me, ook al beschouwt de overheid iedereen in Nederland als een potentieel veiligheidsrisico en moeten we ons dus altijd en overal kunnen legitimeren. De pincode in de creditcard is nog zoiets dat achteloos gebruik danig in de weg kan staan. Wat blijkt namelijk uit recent onderzoek van TNS NIPO: meer dan twee miljoen Nederlanders hebben deze zomer in het buitenland hun creditcard mogelijk vergeefs op zak omdat zij de bijbehorende pincode niet kennen.

Sinds kort worden de nieuwe creditcards in Nederland voorzien van een chip, waardoor het zetten van een handtekening bij een betaling in sommige Europese landen niet langer voldoende is. De bijbehorende pincode is noodzakelijk om betalingen te kunnen doen. Van de 650 Nederlandse creditcardhouders die het onderzoeksbureau ondervroeg, was 40 procent niet op de hoogte van het gebruik van de pincode in vakantielanden als Frankrijk, Turkije en België. Dat komt overeen met meer dan 2 miljoen creditcardgebruikers. De banken en creditcardverstrekkers gaan in een campagne de consument informeren over de pincode en het gebruik ervan.

Ik heb zo’n creditcard, maar gelukkig weet ik de pincode wél. En belangrijker: het werkt ook, want ik kon ermee geld uit de muur kunnen trekken in een dorpje in de Ardennen. Nu ga ik dit jaar niet in het buitenland op vakantie, dus eigenlijk had ik dit nieuws naast me neer kunnen leggen. Mijn uiterst altruïstische levenshouding (ahum) deed me echter besluiten de rest van de wereld te waarschuwen voor de gevaren van de pincode. Bij deze dus!

Scroll Up

Pin It on Pinterest