verademing koen de jong bram bakker

Verademing - Koen de Jong en Bram Bakker

GO!

‘Verademing’ van Koen de Jong en Bram Bakker is een bundeling van een eerder boek over ademhaling en een herziene versie van ‘Sporten voor beginners’. Wie de inhoud leert toe te passen, gaat een stuk minder gespannen door het leven.

Dat de ademhaling een belangrijke indicator is van de mate van effectiviteit van een training is voor een hardlooptrainer gesneden koek. Wanneer je tijdens een lange duurloop niet rustig kunt praten omdat je zwaar moet hijgen, loop je op een (veel) te hoog tempo en is de training niet effectief. Hetzelfde geldt voor een wedstrijd: wie de ademhaling niet onder controle krijgt, loopt te snel en is slechts op weg naar het moment van instorten.

Misschien iets minder bekend is het feit dat de ademhaling ook in rust een belangrijke indicator is. Mensen die rustig in een stoel zitten, hoeven gemiddeld tussen de zes en toen keer per minuut adem te halen. Mensen met stressklachten of die tegen een burn-out aan zitten, ademen in rust veel vaker dan nodig. Dat kost hen te veel energie, hun hartslagfrequentie is vaak te hoog en ook weinig coherent en ze hebben mede daardoor weinig ‘rust in hun kont’.

In het in het helder geschreven ’Verademing’ beschrijven De Jong en Bakker het belang van een gecontroleerde ademhaling voor ons lichamelijk en geestelijk welzijn. De theorie overtuigd de lezer van de relatie tussen ademhaling, lijf en psyché en de praktijkvoorbeelden spreken tot de verbeelding, maar nog belangrijker zijn de oefeningen om zelf met ademhaling aan de slag te gaan. De auteurs vertellen bij iedere ademhalingsoefeningen door wie ze zijn ontwikkeld en wat het effect is dat je ermee bereikt. Ze zijn zo eenvoudig uitvoerbaar, dat je ze bij wijze van spreken al tijdens het lezen van het boek kan proberen.

Het mooie aan ‘Verademing’ is dat het eerste deel over ademhaling een perfecte opmaat is voor het deel dat ooit het zelfstandige boek ‘Sporten voor beginners’ was. Dit deel behandelt het nut van gecontroleerd sporten van vooral onze geestelijke gezondheid. De stof die hierin wordt behandeld heeft veel raakvlakken met het boek over Running therapie dat Bakker samen met Simon van Woerkom schreef, al is hardlopen in dit boek ‘slechts’ een van de vele vormen van bewegen met therapeutische effecten.

Het toverwoord is hier gecontroleerd sporten. Dat betekent niet: één keer per week tot het gaatje gaan, een week nodig hebben om te herstellen om dan jezelf bij de volgende training weer helemaal leeg te trekken. Gecontroleerd sporten is vanuit een diepe ontspanning twee tot drie keer per week rustig bewegen. En de lezer weet het inmiddels al, die ontspanning bereik je door de eerdergenoemde ademhalingsoefeningen toe te blijven passen. Het klinkt op het eerste gezicht misschien raar, maar een ademhalingsoefening om bijvoorbeeld de hartcoherentie te verbeteren is ook goed voorafgaand aan een training.

‘Verademing’ bevat geen wereldschokkende nieuwe feiten, maar alle informatie, praktijkvoorbeelden en oefeningen vormen samen wel een goed en coherent geschreven pleidooi voor gecontroleerd ademhalen en bewegen. En dat is eigenlijk voor iedereen van groot belang.

Waardering

85%