Vergunningen gluren

Het is voor krantenuitgevers in dit land niet te hopen dat de overheid vanwege de online vergunningkaart van Nederland besluit de wettelijke verplichting op publicatie te laten vervallen omdat zo’n beetje iedereen in Nederland tegenwoordig internet heeft en dus bij deze informatie kan komen.

Wie een verbouwing aan z’n huis wil doen, een uit de kluiten gewassen boom wil kappen, een deel van de opstal slopen, moet in de meeste gevallen een vergunning aanvragen bij de gemeente. De gemeente is verplicht al deze aanvragen te publiceren in de krant. Goed voor de krant, minder goed voor de portemonnee van de gemeente. De gemeente is ook verplicht om allerlei plannen uit eigen koker te publiceren. Wederom goed voor de krant en minder goed voor het humeur van de teamleider financiën van de gemeente. Wel weer goed voor iedere inwoner die ‘op tijd’ te weten komt dat er iets te gebeuren staat dat hem niet aanstaat, of personen die gewoon uit nieuwsgierigheid op de hoogte willen blijven van de activiteiten in hun woonplaats.

Voor alle betrokkenen is de website vergunningkaart.nl wellicht een uitkomst. De website bevat kaartjes van de Nederlandse gemeenten die aan dit initiatief meedoen. Die kaartjes bevatten informatie over het type vergunning dat is aangevraagd en de locatie waarop deze van toepassing is. In één oogopslag kan iedereen zien waar er ‘iets’ is aangevraagd. Wie de verschillende pictogrammen leert kennen, weet ook meteen wat er is aangevraagd. Lijkt mij bijzonder handig om op deze manier naar vergunningaanvragen te mogen gluren. Jammer alleen dat de Drentse gemeenten massaal liggen te slapen, geen zin hebben, de informatie niet kunnen aanleveren of wat dan ook, maar ze schitteren door afwezigheid. Wel actief in de regio zijn de gemeenten Staphorst, Steenwijkerland, en Zwartewaterland. Laat het een voorbeeld zijn voor de Drentse collega’s.

Scroll Up

Pin It on Pinterest