Verstoorde nachtrust

3 min leestijd

Straling woekert tegenwoordig overal om ons heen. Radio en televisiesignalen vergezelden ons leven al vele jaren en daar zijn de afgelopen tien jaar de nodige golven bijgekomen.

De mobiele netwerken voor onze gsm, het draadloze netwerk om de computer te verbinden met internet en andere computers, bluetooth om apparatuur draadloos met elkaar te laten ‘praten’ en de daaraan qua straling verwante magnetron, in de winkels steeds vaker RFID-chips, het zijn de bekendste voorbeelden van straling.

Intuïtief heb ik het niet zo op straling. Dit gevoel wordt zo af en toe bevestigd door onderzoekjes die in de richting van schadelijkheid wijzen, maar erg duidelijk is het allemaal niet. Het probleem daarbij is volgens mij dat het niet zozeer om iedere vorm van straling apart gaat, maar het geheel. En dat laat zich niet of nauwelijks en in ieder geval met veel kosten onderzoeken. Dat scoort minder goed dan een lekker overzichtelijk onderzoekje naar bijvoorbeeld UMTS-zendmasten.

Deze week publiceerde de Belgische krant Gazet van Antwerpen op de website een nieuw onderzoek(je) dat wederom een klein brokje bewijs levert dat straling niet zo onschuldig is als wij denken. Tijdens het onderzoek werd het slaapgedrag van 35 mannen en 36 vrouwen tussen de 18 en 45 jaar getest. Een deel van de proefpersonen werd tijdens de slaap blootgesteld aan evenveel straling als een mobieltje uitzendt. Die groep deed er langer over om in slaap te vallen, sliep minder diep en de remslaap was ook korter dan bij de `gsm-loze` groep. Volgens de onderzoekers houdt de straling van het mobieltje het alertheidsniveau in de hersenen te hoog. Ook kan die straling `s morgens leiden tot hoofdpijn en depressiviteit.

Nu lijkt het mij sowieso een slecht idee om je mobieltje naast je hoofdkussen te laten liggen. De kans is dan vrij groot dat je middenin de nacht wordt gestoord door een smsje van de provider die een geweldig, niet te negeren aanbod doet. Niet te negeren in de zin van het prachtige melodietje dat in het holst van de nacht keihard uit het mobieltje klinkt, wel te verstaan. Maar goed, de verkapte boodschap van dit verhaal is wat mij betreft dat we aan veel vormen van straling bar weinig kunnen doen, maar dat het verstandig is om de straling in huis zoveel mogelijk te beperken. Wist u bijvoorbeeld dat de transformatoren in radiowekkers een behoorlijke portie elektromagnetische straling uitzenden die de hersenen kunnen beïnvloeden omdat we er zo kortbij liggen? Deze wekkers vervangen door transformatorloze exemplaren op batterijen is dus een goed idee.

Soms betekent de poging tot beperken van straling binnenshuis absoluut tegen de stroom in roeien, want draadloos is tegenwoordig het toverwoord en dus wordt er op computergebied steeds minder ontwikkeld dat gewoon alleen met een draad werkt. Een draadloze netwerkkaart behoort al tot de standaarduitrusting van menig computer. Ook al gebruik je die niet, het ding zendt wel z’n straling uit. In een oude iMac bijvoorbeeld kan die kaart er nog uit, in de moderne versies zit ie keihard op het moederboard gesoldeerd. En probeer maar eens een nieuwe adsl-modem te krijgen dat geschikt is voor IP-telefonie zónder draadloze netwerkkaart erin.

Dus misschien komt het ooit nog zo ver dat er een keiharde keuze moet worden gemaakt: meegaan in de vaart der digitale volkeren en de nieuwste snufjes blijven kopen, of met langzaam maar zeker achterop rakende apparatuur trachten de ontwikkelingen bij te benen. Ach, tegen die tijd is het ultieme onderzoek dat aantoont dat straling ontzettend slecht is natuurlijk reeds lang gepubliceerd, de hele ict- en telecomindustrie heeft dan tandenknarsend moeten toegeven dat er geen speld tussen te krijgen is en heeft de meest fantastische, veilige draadloze technologieën ontwikkeld nadat menig parlement wetten had aangenomen die het gebruik van draadloze apparatuur sterk aan banden legden. Gelukkig heb ik geen radiowekkers en mobieltjes naast mijn hoofdkussen liggen, dus kan ik heerlijk rustig van dit scenario dromen…

Scroll Up

Pin It on Pinterest