Vertraagd juichen

2 min leestijd

Het omzetten van een analoog televisiesignaal in een digitale versie kost tijd, het comprimeren van dat signaal ook, en het signaal in de huiskamer vertalen naar beeld dat een televisie begrijpt uiteraard ook. Bij elkaar allemaal niet zo heel veel tijd, maar wel een tikkeltje meer dan het ‘ouderwetse’ analoge tv-signaal.

Nou en, dacht ook ik tot gisteren. Maar nu sport minnend Nederland massaal voor de buis zit en tegelijkertijd naar onze jongens zit te kijken, valt het verschil ineens heel erg op. Wat blijkt namelijk uit berichten in diverse media: mensen die via digitale tv naar de wedstrijd Nederland – Roemenië zitten te kijken, zien Van Persie één tot zelfs wel vier seconden later scoren dan Oranjefans die met een analoog signaal naar dezelfde wedstrijd zitten te kijken. Het ene deel der bevolking geniet dus nog met hoopvolle aandacht van de fraaie bewegingen van Van Persie voor het Roemeense doel, terwijl het andere deel al juichend van de bank opspringt.

Een deel van de verklaring voor dit door veel mensen bevestigde fenomeen zijn in de eerste zinnen van deze tekst geschetst. Wie het fijne wil weten van dit toch wel nare verschijnsel, kan het artikel op de website FrankWatching lezen. Digitaal is het niet in alle gevallen helemaal, zullen we maar zeggen. Het lijkt mij echt enorm balen als ik nog in spanning zit over een actie van Oranje, terwijl mijn buren al druk bezig zijn de tent af te breken. Je zou er bijna van in een isoleercel naar de wedstrijden gaan kijken, of je verbroederen met je analoge buurman natuurlijk. Laat dat prachtige plasmascherm met digitale tv-aansluiting van je dan maar even links liggen en plof neer op de bank van de minder vooruitstrevende buren, want die zijn tijdens deze oranje gekleurde weken even in het voordeel.

PS: Ik keek gisteren vlak vóór de wedstrijd Nederland – Roemenië nog even hoe het weer er de komende uren uit zou zien. Met een grijns op het gezicht constateerde ik dat ook de Buienradar een heftige aanval van Oranjekoorts had: het onder normale omstandigheden decent donkergroene Nederland kleurde op het kaartje namelijk fel oranje 🙂

Scroll Up

Pin It on Pinterest