Vingerafdrukfraude

Van start!

Betalen met je vinger, het is allang geen sciencefiction meer maar werkelijkheid. Supermarktketen Albert Heijn heeft namelijk in een filiaal in Breukelen een betalingssysteem geïnstalleerd waarmee mensen met hun vingerafdruk kunnen afrekenen.

En zoals alle beveiligingen in onze moderne, digitale wereld is de eerste kraak alweer een feit, zo meldde Webwereld begin deze week. Een ex-medewerker van automatiseerder Atos Origin kopieerde een vingerafdruk en maakte hiervan een rubberen afgietsel. Dit gebruikte hij vervolgens om aan de kassa in Breukelen af te rekenen. Noch het betalingssysteem Tip2Pay, noch de kassamedewerker merkte deze vingerafdrukfraude op.

Albert Heijn reageerde overigens koeltjes op deze praktijktest. Het betalingssysteem is volgens de supermarktketen een test om te zien of het werkt en te leren hoe klanten erop reageren. AH werkt naar eigen zeggen keihard aan de beveiliging van het betalingssysteem, maar kan fraude natuurlijk nooit honderd procent zeker voorkomen. Dus belooft de super schade ten gevolge van fouten in het systeem altijd te vergoeden. Da’s mooi, maar wat is er eigenlijk mis met de ‘ouderwetse’ pinpas?

Scroll Up

Pin It on Pinterest