Vingertje

2 min leestijd

Even een afbeelding van een game ophalen ter illustratie van een recensie is er voor mij niet bij. De echt fraaie en rechtenvrije beelden zijn namelijk te vinden op de officiële websites van die games en die staan bij mijn werkgever op een zwarte lijst.

Als ik het internetadres intik, verschijnt niet de website van de game, maar een ongelooflijk irritante dame die op tenenkrommende wijze haar vingertje naar mij uitstrekt. Nee mijnheer, dat mag dus niet! U bent van plan hele stoute dingen te doen, zo’n vingertje dus. Ook als ik ogenschijnlijk totaal onschuldige dingen zoek, duikt die irritante betweter op. IRRITANT!

Natuurlijk heeft onze IT-afdeling de taak ons te beschermen tegen de gevaren van internet en het is al even begrijpelijk dat de werkgever liever niet heeft dat zijn loonslaven de hele dag zitten te gamen, of terrabytes aan video’s of muziekjes downloaden. Maar dat zijn we natuurlijk ook helemaal niet van plan. Iedereen heeft tegenwoordig thuis een breedband internetverbinding dus die hiervoor genoemde zaken doe ik daar wel. Het lijkt me dus allemaal wat overdreven, maar goed.

En wij hebben tenminste nog een IT-afdeling die op dit punt z’n werk doet. Dat blijkt volgens een onderzoek van TNS NIPO onder 1300 bedrijven namelijk helemaal niet zo vanzelfsprekend. Wat blijkt namelijk: van alle vestigingen binnen het bedrijfsleven en de overheid die over internet beschikken, heeft bijna een kwart geen of slechts gedeeltelijk beveiligingssoftware geïnstalleerd. Van de 645.000 vestigingen met internet beschikt 8 procent over geen enkele beveiliging. Van deze groep wordt 15 procent slechts gedeeltelijk beschermd. Vooral de publieke sector maakt weinig gebruik van maatregelen voor internetbeveiliging. Hiervan heeft 14 procent geen enkele beveiliging. Ook kleine organisaties zijn relatief slecht beschermd.

Dat de bescherming geen overbodige luxe is, blijkt uit de volgende cijfers. Van de vestigingen die wel enige bescherming genieten, heeft 38 procent het afgelopen jaar gemerkt dat één of meerdere virussen zijn tegengehouden. In dat licht bezien is het maar goed dat ik goed beschermt blijk tegen deze kwade digitale invloeden. En aan die plaatjes kom ik toch wel. Google vindt namelijk ook afbeeldingen van games op niet officiële websites. En die staan niet op de zwarte lijst 🙂

Scroll Up

Pin It on Pinterest