vlierbes vlierbloesem

Vlierbloesemexplosie

GO!

De vlierbes staat in bloei en dat is goed nieuws voor mensen die weten dat je heel lekkere dingen kunt maken van vlierbesbloesem. Mijn lief weet er in ieder geval wel raad mee.

Ooit stond er een vlierbes in onze tuin. Het exemplaar was spontaan komen aanwaaien en we ontdekten zijn aanwezigheid pas toen de vlierbes een metertje of twee de lucht in stak. Los van de lengte was ie niet erg indrukwekkend. Enkele vertakkingen zonder duidelijke hoofdstam, dat was het wel zo’n beetje. De bloesem kan ik me niet herinneren, maar toen er trossen met bessen aan de dunne takken hingen, werd de vlierbes toch interessant. Die bessen zijn namelijk eetbaar. Dat wist ik toen nog niet, maar mijn lief weer wel.

De precieze reden dat de vlierbes aan zijn eind is gekomen in de tuin kan ik me helaas niet helemaal herinneren, maar dat kan ook verdringing zijn. Ik vrees dat de redenering die tot de ondergang van deze eetbare struik heeft geleid, als volgt verliep: de vlierbes kan erg groot worden, die struik hoort niet in een tuin terecht, dus weg ermee! Jammer, jammer, jammer, maar dat weet ik pas nu mijn lief druk in de weer is met het bereiden van ranja en champagne op basis van vlierbloesem.

De vlierbessen die in deze omgeving nog wel in leven zijn, staan op dit moment volop in bloei. Onze wandelroutes worden daarom aangepast aan de aanwezigheid van vlierbesstruiken en de oogst is indrukwekkend. Er staat al een best aantal flessen ranja en een soort van champagne in huis die met deze lieve bloemetjes zijn gemaakt en de smaak is goed! Toen ik dit weekend deze explosie van vlierbloesem hardlopend tegenkwam in het Staphorsterveld, was ik blij dat ik een nieuwe bron aan mijn lief kon melden. Die werd in dankbaarheid aanvaard, maar voorlopig niet geoogst. Ook vlierbessen zijn een dankbare bron voor lekkere brouwsels.