Voyeur op wereldschaal

2 min leestijd

Ooit heb ik tegen de kerstdagen gezien hoe op een Pools kerkplein een enorme kerstboom werd opgericht, hoe de bevolking er met veel vlijt verlichting in aanbracht, gevolgd door fraaie ornamenten.

Ik zag hoe de weergoden meehielpen het kerstsfeertje te completeren door een flink pak sneeuw neer te kwakken op de boom en zijn omgeving. Ik zag iedere dag weer hoe het langzaam donker werd, overal de lichtjes in de winkels en de huizen erboven aangingen, zag dat het steeds rustiger werd op het plein, totdat er helemaal niemand meer op het plein te zien was.

Ook zag ik ooit dat er een verkeersongeluk was gebeurd op de hoek van twee straten in New York. Ik zag de takelwagens komen, de politie druk in de weer was en natuurlijk ontbrak de nieuwsgierige meute niet. Soms regende het dagenlang op die hoek van de straat, maar veel minder druk op die straathoek werd het er niet van. De boetiek die er was gevestigd, had over klandizie niet te klagen. Over de omzet ben ik nooit iets te weten gekomen…

In geen van beide gevallen was ik daar fysiek aanwezig. Ik had via het programma iCamMaster namelijk een paar vensters op mijn bureaublad geïnstalleerd die met de regelmaat van de klok nieuwe belden toonden van webcams die in dit geval in Polen en New York stonden opgesteld. Wie nog geen duik in de fascinerende wereld van de webcams heeft genomen, moet dat toch echt gewoon eens proberen. En dit programma is daarbij een prima gids.

Serieuze beelden van het weer en verkeer zijn ermee te vinden, maar ook beelden van een plein in een Amerikaans plattelandsstadje. Kun je auto’s af en aan zien rijden. Fraai natuurschoon, adembenemende vergezichten, maar ook een studentenkamer, het is allemaal te zien door het digitale oog van de webcam. Volgens mij schuilt er een voyeur in veel mensen, en deze honger om door te dringen in andermans leven wordt met iCamMaster behoorlijk zo niet volledig gestild. Downloaden dat programma dus en wordt een voyeur op wereldschaal.

PS: Geen zin om software te installeren? Dan is EarthCam een mooi alternatief.

Scroll Up

Pin It on Pinterest