Voyeurisme

1 min leestijd

Het sociale online netwerk Hyves nadert het vijf miljoenste lid en niets lijkt het bereiken van deze mijlpaal in de weg te staan, ook al zijn de afgelopen maanden wat kleerscheuren in het imago van Hyves ontstaan.

Zo blijken bedrijven en andere werkgevers massaal gebruik te maken van de vrijwillig online gezette informatie op het Hyves-netwerk. Even kijken of kandidaat `X` wel de persoon is die hij in het sollicitatieformulier beweert te zijn, is een favoriete bezigheid van veel mensen die iets te zeggen hebben over het aannemen van personeel. Veel Hyvers hebben als reactie op dit gesnuffel de account zó aangepast dat hun digitale hebben en houden nog slechts door vrienden te zien is. En daarmee konden ze gewoon weer overgaan tot de orde van de dag: onbekommerd kreten, gedachten, foto`s, films en wat al niet meer via Hyves delen met vrienden.

Ook ik ben gecharmeerd geraakt door Hyves, vooral omdat ik het netwerk mooi blijk te kunnen gebruiken om oude vrienden en bekenden op te sporen, en ook andersom overigens. Het is leuk om de soms allang verbroken banden op een veilige manier weer een klein beetje aan te halen. Eenmaal elkaar digitaal tot vrienden verklaard, kan ik de krabbels en andere inhoud van hun Hyves bekijken, en zo krijg ik als waarnemer op afstand een bescheiden inkijkje in het dagelijkse leven dat ze nu leiden en de dingen die hen bezighouden.

En daar wringt bij mij nu juist ook de schoen. Als ik dan een keer op Hyves ben en er komen krabbels langs over persoonlijke gebeurtenissen waar ik geen deelgenoot van ben geweest en ook niet ga worden, bekruipt mij een gevoel van voyeurisme. Het geneert me eigenlijk dat ik deelgenoot wordt van deze dingen, hoe klein of onbeduidend ze soms ook mogen lijken. Of misschien wel juist daarom. Een daarmee is langzaam maar zeker een einde gekomen aan mijn leven als Hyver. Gisteren de knoop doorgehakt en mijn account opgeheven.

Scroll Up

Pin It on Pinterest