Waar hangt Wie-O-Wie toch uit?

Op zoek naar een oude bekende? Benieuwd waar die oud-collega tegenwoordig uithangt? Er zijn veel manieren om een antwoord te krijgen op dit soort vragen, zoals Google, Hyves, Facebook, MySpace, Linkedin en Schoolbank. De kans dat je de persoon uit heden of verleden op deze manier vindt, is dus best groot, maar je moet alle bronnen wel steeds één voor één af. Gelukkig bestaan er zoekmachines die in tegelijkertijd in meerdere bronnen naar informatie zoeken, waaronder het Nederlandse Wie-O-Wie.

De ‘mensenzoekmachine’ werkt eenvoudig: typ een naam in, druk op ‘enter’ en wie-o-wie gaat aan het werk. De zoekresultaten staan kort daarnna netjes gerangschikt onder de tabbladen ‘sociale netwerken’, ‘zoekmachines’, ‘foto/video/audio’ en ‘persoonlijke info’. Onder deze tabbladen staat de informatie die je ook verwacht te vinden. Zoekt iemand bijvoorbeeld naar ‘Robert Hertogs’, dan staat onder het tabblad ‘sociale netwerken’ dat er een Hyves-profiel op die naam staat, dat er twee Twitter-accounts op naam van die persoon staan, dat er twee Linked-in profielen zijn, enzovoort. Alle bekende sites staan erop. Als wie-o-wie niets heeft gevonden, mogen we ervan uitgaan dat de persoon ook weinig tot niet actief is op de sociale netwerken. Enige voorzichtigheid is overigens wel geboden, aangezien mijn Facebook-profiel er niet bij staat. Vreemd.

Het tabblad zoekmachines kijkt naar de dingen die Google, Vinden.nl, Yahoo!, en Bing kunnen vinden over iemand, maar ook De Telefoongids en resultaten uit nieuwssites en weblogs. Dat levert een behoorlijk compleet beeld op. Het derde tabblad kijkt of er afbeeldingen op naam van de gezochte persoon staan, en loert naar Flickr en YouTube of daar iets te vinden is over de persoon. De informatie onder het tabblad ‘persoonlijke info’ ten slotte, bevat zaken als personen die misschien iets met de gezochte persoon te maken hebben en mogelijk relevante telefoonnummers, e-mailadressen en documenten.

Alle informatie die hiervoor genoemd is, is ook op andere plekken te vinden, met uitzondering van profielen die in wie-o-wie zelf zijn aangemaakt. Het is namelijk mogelijk om een profiel aan te maken met alle gegevens die je relevant of interessant vindt om te vermelden voor mensen die op zoek zijn naar jouw persoontje. De makers van wie-o-wie hebben er heel slim nog een spelelement aan toegevoegd. Door dit profiel te koppelen aan accounts van de meeste bekende sociale netwerken, door melding te maken van wie-o-wie op eigen websites vallen er punten te verdienen. Hoe meer volgers op Twitter, des te meer punten, hoe meer vrienden op Hyves, des te hoger de score, enzovoort. Het aantal punten resulteert in de zogenoemde ‘WOW-factor’. Wie-o-wie houdt hiervan een ranglijst bij en publiceert die op de website. Door driftig mijn sociale netwerken te koppelen aan wie-o-wie ben ik tot een score van net geen 10.000 gekomen. Ter vergelijking: de top 5 begint met een WOW-factor van 35.000 en gaat tot een indrukwekkende 53.000. Moet dus nog iets beter mijn best doen…

Scroll Up

Pin It on Pinterest