Warcraft-makers op oorlogspad

De makers en de eigenaar van de populaire online game World of Warcraft moeten zich deze week voor een Amerikaanse rechter verdedigen omdat ze een veiling van een handboek van een hobbyist over deze game op eBay hebben tegengehouden. De schrijver hiervan stelt dat Blizzard Entertainment dit ten onrechte heeft gedaan en eist schadevergoeding.

Blizzard en moederbedrijf Vivendi Universal vallen de schrijver van het handboek al behoorlijk lang lastig met officiële verzoeken de veiling ervan te staken. Zo vaak dat eBay zich genoodzaakt zag de veiling te beëindigen en de aanbieder te verbannen van de site. Dat is overigens een standaardprocedure van de Amerikaanse veilingsite, die ook in werking trad toen Brian Kopp, de schrijver van het handboek, onder een andere naam doorging met het aanbieden van zijn waar.

Kopp heeft nu een rechtszaak aangespannen tegen Blizzard en consorten. De 24-jarige Amerikaan betoogt in de aanklacht dat hij op geen enkele manier inbreuk heeft gepleegd op de auteursrechten van de makers van World of Warcraft. Het schrijven van een handboek op basis van eigen ervaringen over de game waar hij samen met zo’n 6 miljoen anderen veel plezier aan beleeft, behoort wat hem betreft tot de vrijheid van meningsuiting.

Vivendi ging tot juridische actie over omdat Brian geld wilde verdienen met het handboek en dat druist volgens het entertainmentconcern in tegen de auteursrechten die op Warcraft rusten. Ik krijg hier weer een hoog David-tegen-Goliath-gevoel van. De grote jongens gunnen een heel klein visje nog niet het allerkleinste stukje van hun enorme gametaart.

Het is volgens mij bovendien een onhoudbare stelling van de grote jongens. Ik heb een paar jaar geleden voor de helft de tweede editie van het boek DTP in de Praktijk geschreven, met hierin veel aandacht voor software. Het zou toch wel te gek voor woorden zijn geweest als Microsoft en Quark iets dergelijks als Vivendi hadden gedaan bij mijn bespreking van de manier waarop je tekst vanuit Word goed moet aanleveren voor opmaak in QuarkXPress. Of Adobe dat opeens begint te steigeren bij mijn bespreking van Adobe Acrobat, of de juristen van Apple op mijn dak zou hebben gekregen bij de zeer uitgebreide behandeling van Mac OS X, enzovoort. Uitgeverij Pearson Education zou de deuren rap hebben kunnen sluiten, gevolgd door vele andere. Dit wordt volgens mij daarom een interessante rechtszaak. Wordt ongetwijfeld vervolgd!

Scroll Up

Pin It on Pinterest