Waterpolokriebels

3 min leestijd

Je voorbereiden op een stevige beklimming met de fiets is erg leuk, maar het slokt wel behoorlijk wat tijd op. Als de weken dan volgepropt zijn met allerlei zaken die onvermijdelijk zijn omdat ze er gewoon bij horen of omdat we ze zelf heel graag willen, dan wordt het een kwestie van rigoureus keuzes maken.

De afgelopen weken wist ik mij zowaar tussen verjaardagen, Avond4Daagse, ouderavonden, schoolfestiviteiten, nog meer verjaardagen, familiedag, enzovoort door zowaar hier en daar een uurtje of één twee vrij te worstelen om een trainingsritje te maken op de fiets.

De kilometerteller tikt aldus geruststellend verder, maar er begint langzaam toch iets behoorlijk te knagen. De keiharde keuzes van de afgelopen periode zijn namelijk ten koste gegaan van die andere leuke sport: waterpolo. Als ik mijn dochter op vrijdagavond het water zie doorklieven, het gespetter van de oefeningen hoor, de eigenlijk net niet aangename warmte in het zwembad ervaar, de geur van chloor in mijn neus vang, ja dan wil ik niets liever dan twee uur later mijn eigen trainingsuurtje afwerken. Maar ja, het zijn de langste dagen van het jaar en als het meezit, is het na tienen nog steeds licht. Dus stapte ik toch maar weer op de fiets…

Het afgelopen weekeinde werd in Sneek een waterpolotoernooi gehouden voor pupillen onder de elf jaar. Het is alweer de zevende keer dat het Mini Pompeblêd Kriich heeft plaatsgevonden, en het is in die jaren een begrip geworden onder waterpoloclubs in het Noorden en daarbuiten. Dit jaar deden tien clubs mee met in totaal bijna veertig teams, waaronder zes teams van MZ&PC De Reest, die allemaal overnachten in tenten en tentjes op de grasvelden rond het zwembad van Sneek. Bij aankomst valt mijn blik direct op al die vormen en kleuren die scherp afsteken tegen een (vergeef me Friese gastheren) oer-Hollandse lucht. Prachtig, mijn weekend kan niet meer stuk.

Dat van de waterpolojeugd ook niet. Eerst moet het eigen kleine stukje territorium in de tent worden afgepaald met luchtbed, slaapzak, sporttas en weekendtas met onvermijdelijk te veel spullen erin. Voordeel is wel dat al die spullen netjes om het luchtbed verspreid kunnen worden. Zo, dit stukkie tent is van mij! De zwemkleding gaat direct aan en de jeugd duikt het zwembad in. Fanatiek zeg, die waterpoloërs! Ha, deze dadendrang is natuurlijk helemaal niet bedoeld om de spieren op te warmen voor de wedstrijd, de verleiding van de glijbaan blijkt gewoon te groot.

Overigens zijn al die kinderen bijzonder fanatiek als ze eenmaal in één van de vier wedstrijdvelden liggen. Alles wat sport zo mooi maakt komt langs: de vreugde om een doelpunt, het grote balen als de pass niet aankomt, de tegenstander te snel, te sterk of net iets gehaaider blijkt, boosheid en verdriet om een verloren wedstrijd, onderling gekibbel om fouten die nu eenmaal gemaakt worden, de verrassing als een speler een actie maakt met een kracht, souplesse of effectiviteit die je niet 1-2-3 verwacht van iemand van nog geen elf jaar, de spanning als de strijd lekker gelijk opgaat en het lang onzeker is wie gaat winnen, enzovoort.

Grappig dat het dan weinig uitmaakt dat je naar een wedstrijd van pupillen zit te kijken: ook sport op dit niveau roept de gevoelens en emoties op van topsport. Dus betrapte ik mezelf soms op net iets te fanatieke aanwijzingen van het team van mijn dochter, was ik blij als De Reest een doelpunt scoorde en baalde ik een beetje mee als de wedstrijd werd verloren. Afhankelijk van het spelverloop, was ik de ene keer blij met een gelijkspel, terwijl ik de andere keer bijzonder ontevreden was met hetzelfde aantal punten. Ach, ik denk dat iedereen dat wel herkent, voor de een wat meer dan de ander. Hoe dan ook, we waren allemaal blij dat De Reest 4 hun poule wist te winnen en dus met een fraaie gouden beker naar huis mocht. Spelen is leuk, maar winnen nog net iets leuker!

Dus denk ik dat ik morgen maar weer eens een training meepik om de waterpolokriebels te verhelpen. Fietsen is leuk, maar een lekker potje waterpolo is minstens zo leuk, zo niet nog leuker!

Scroll Up

Pin It on Pinterest