Wii en de slanke lijn

Van start!

Nu steeds meer berichten opduiken van allerlei sportblessures die mensen oplopen terwijl ze aan het ‘wii-en’ zijn, lijkt de conclusie onvermijdelijk dat er behoorlijk fanatiek met dit apparaat wordt gespeeld. Maar blijven we er ook een beetje door in conditie?

Het is inderdaad ongelooflijk verleidelijk om flink met de controller te gaan ‘meppen’ tijdens een partijtje tennis, golf, boksen of honkbal. Uit eigen ervaring weet ik dat het eigenlijk helemaal geen verleiding is, maar een automatisme. Mensen die in het echt weten hoe je tennist, golft of wat dan ook, roepen tijdens het spelen van die sporten op de Wii hun reflexen op. Dus zie al vrij snel mensen als idioten voor de tv springen, slaan en wat al niet meer. Nadeel van zo’n controler is dat ie bijna niets weegt. Je zet dus kracht alsof je een tennisracket flink wat vaart wilt geven, maar eigenlijk is dat helemaal niet nodig. Die overkill is volgens mij ook een belangrijke oorzaak van al die blessures die mensen oplopen tijdens het ‘wii-en’.

De claim dat de Wii goed is voor de conditie zou waar kunnen zijn, tenminste als je tot de bovengenoemde categorie gebruikers behoort. Wie zijn kinderen het apparaat ziet gebruiken, komt waarschijnlijk tot heel andere conclusies. Zo hangt mijn dochter quasi verveeld half in de bank en maakt kleine maar snel en precies uitgevoerde bewegingen met de controller om de tennisbal met dodelijk resultaat op de virtuele tegenstander af te vuren. Niet dat het nodig is, maar hier gaat dochterlief natuurlijk geen grammetje vanaf vallen. Ze wordt wel blij van een klinkende overwinning, en daar is de Wii natuurlijk wél voor bedoeld.

Niemand kan en mag het Nintendo natuurlijk kwalijk nemen dat een spelletje geen bijdrage levert aan het afslankingsproces van mensen, of het onderhouden van hun conditie, ook al heet een populair spelletje ‘Sports’. Wanneer de maker echter onder de noemer ‘Wii Fit’ software en hardware uitbrengt die speciaal zijn ontworpen om mensen gezond te houden, mag de lat een stuk hoger worden gelegd. Dat is ook precies wat de Amerikaanse professor Scott Owens het komende halfjaar gaat doen. In een groot en serieus opgezet onderzoek hoopt hij te weten te komen of de Wii Fit echt bijdraagt aan een slanke lijn.

De redactie van Forbes denkt de uitslag van dit onderzoek al te weten: NEE. De Wii gaat volgens de online versie van Forbes niet bijdragen aan de gezondheid van mensen omdat hij te weinig of zelfs helemaal niet gebruikt gaat worden. Nintendo heeft, zeker in de Verenigde Staten, zeer geraffineerd ingespeeld op het geweten van te dikke Amerikanen. Wat is er nu leuker om al spelend af te vallen? Niets inderdaad, maar zoals Forbes zeer terecht opmerkt, de Wii Fit is wel gewoon keihard werken. Een partijtje tennis op de Wii is inderdaad spelen en als je daarmee ook nog wat gewicht kwijtraakt, is dat mooi meegenomen. Maar de oefeningen met de Wii Fit zijn wat ze zeggen dat ze zijn: fitnessoefeningen. Hard werken en als er verder geen spelelement inzit, ben je daar snel zat van, aldus de redactie van Forbes. Klinkt logisch!

Scroll Up

Pin It on Pinterest