Wikipedia bereikt mijlpaal

Van start!

De Nederlandstalige versie van online encyclopedie Wikipedia heeft vorige week dinsdag de mijlpaal van 300.000 artikelen bereikt. Het laatste jaar groeide de online encyclopedie snel, zo meldt de website zelf. Vorig jaar maart werd de grens van 150.000 artikelen gepasseerd en in december stonden meer dan 250.000 artikelen op de website.

Dit is uiteraard goed nieuws voor de mensen die graag in het Nederlands over een bonte verzameling onderwerpen lezen. Het is ook een voorbeeld van het enthousiasme waarmee veel mensen bezig zijn met onderhoud en uitbreiding van de online encyclopedie. Als je een beetje sentimenteel bent, zou je er wat week van worden. Dit soort vrijwilligerswerk is een mooie tegenhanger van de al maar commerciëler wordende wereld, een teken dat geld niet voor iedereen de enige motivatie is om tot actie over te gaan. De groei van Wikipedia toont volgens deze redenatie aan dat er nog hoop is voor de mensheid.

Maar dat is natuurlijk weer wat overdreven, beste lezers. Ooit heb ik in mijn vrije tijd voor een vakblad een serie artikelen geschreven over grafische technieken, compleet met eveneens in de vrije tijd en late uurtjes door mijzelf gemaakte illustraties. Als ik heel eerlijk ben was een deel van de motivatie toch wel dat IK dat had gedaan. Kijk mij nou, zoiets dus. Misschien geldt dat ook wel voor al die mensen die geheel gratis hun bijdragen leveren aan Wikipedia. En of dit soort egocentrisch georiënteerde motivaties nu de redding van de mensheid moeten betekenen? Ach, we houden er in ieder geval een leuk online naslagwerk aan over…

Scroll Up

Pin It on Pinterest