Windenergie

2 min leestijd

Het plan bestond al langer: een fietsroute die drie belangrijke waterstromen in deze regio aan elkaar rijgt. Uitgerekend op de dag dat de wind alle energie aanwendt om het fietsers lastig te maken, moet dit idee uitgevoerd worden. Waarom? Omdat de drie stromenlus al een tijdje in het hoofd rondspookt en er dus uit moet. Op de fiets, ook al waait het met kracht zes.

Op de kaart lijkt het een groot rondje Zwolle. De stad is inderdaad nooit echt ver weg, maar dat is alleen op de kaart het geval. De samenklontering van menselijke activiteit is eigenlijk bijna nergens echt in beeld. De route langs Zwarte Water, Vecht, IJssel en Zwarte Water is enorm landelijk. Groen dat hier en daar wordt doorsneden door rivieren en enkele forse afwateringskanalen. Een land van water en dijken, weilanden en hier en daar een plukje bos. Te weinig bos, althans vandaag. De wind krijgt alle ruimte om aan te zwellen. Best lastig soms.

Een land van kastelen ook. Die stromen zijn altijd al belangrijk geweest en waar belangen liggen, ontstaan bouwwerken om die te verdedigen. Belangen trekken ook mensen aan. Waar mensen samenstromen, ontstaat behoefte aan energie. Veel energie. Het zou mooi zijn als we hiervoor de wind zouden gebruiken, maar helaas verstoken we in plaats daarvan fossiele brandstoffen. Als een modern kasteel van streng beton, verdediger van de energievretende consumptiemaatschappij, torent de IJsselcentrale boven het groene landschap uit. Donkergrijs van kleur, bot rechtlijnig gegoten, het contrast met de slingerende omgeving kan niet groter zijn. En toch is de aanblik niet lelijk, eerder fascinerend.

Windenergie. Een krachtige bedoeling, merkt de eenzame fietser, voorover gebogen op weg naar huis. Het plan loopt van Hasselt met een wijde boog om Zwolle heen. Nu voelt Hasselt een beetje als thuis, maar als je na ruim tachtig kilometer daar aankomt, is het met deze wind tegen nog best een eind terug naar Meppel. Het dijkje van Zwartsluis naar Meppel ligt namelijk helemaal in open terrein. Weerloos tegen de wind, die genadeloos de laatste restjes energie uit de benen weg beukt. Beschamende snelheden, smeekbeden om verlossing, die uiteindelijk komt. Net op tijd.

Scroll Up

Pin It on Pinterest