Windkracht 6

Van start!

De wind schijnt zaterdag aanstaande met kracht zes rond de Mont Ventoux te gaan waaien, zo verwacht de Franse KNMI. De bravoure waarmee Peter en ik begin deze week plannen maakten om twee keer de Kale Berg op te gaan, dreigen daarmee direct te vervliegen in een wreed bulderende wind.

Ik weet niet als hoeveel procent stijging extra die storm zaterdag gaat aanvoelen, maar een stuk lastiger zal het ongetwijfeld worden. De weersvoorspelling zorgt er in ieder geval voor dat ik toch iets onzeker ben over de beklimming. Ach, dat zullen we dan maar een gezonde spanning noemen, dezelfde gemoedstoestand die acteurs tot ongekende hoogte doet stijgen op het podium der kunsten.

In het licht van de verwachte atmosferische omstandigheden in Zuid-Frankrijk bezien is mijn trainingsrit van afgelopen zaterdag de perfecte voorbereiding geweest. Ook toen blies er een behoorlijke forse wind en moest er hard gewerkt worden om vooruit te komen met een snelheid die het professioneel ogende Boom wielerpakje waardig is. Het was een beetje een rit op de valreep. Er moest een hoop gedaan worden die dag en gelukkig bleef er aan het eind van de middag nog wat tijd over. Een retourtje Steenwijk moest het maar worden, compleet met een wielerprimeur voor mij: de Woldberg. Die berg heb ik weliswaar te voet een aantal keer bewandeld, maar met de fiets wist ik deze bult nog nooit te vinden.

De rit is niet zo bijzonder, maar de Woldberg is een leuk bultje. Gewoon dezelfde versnelling blijven draaien, uit het zadel en zo hard mogelijk omhoog stampen. Als de hartslag in het rood gaat (op gevoel, ik heb geen hartslagmeter), even terugschakelen en in het zadel verder. Zo, mijn wielerprimeur zit er weer op. Door Witte Paarden en Steenwijkerwold en daarna langs Steenwijk zet ik koers richting Giethoorn, maar dat bereik ik nooit, want even daarvoor sla ik linksaf richting Onna, dat ik ook niet bereik omdat ik op een gegeven moment rechtsaf sla, richting Dinxterveen, dat vandaag eveneens tevergeefs op mijn komst landelijk ligt te wezen omdat ik in één streep rechtdoor naar Meppel fiets. Bijna vijftig kilometer, het is genoeg geweest.

De rit werd ook nog aangegrepen om een nieuw programma te testen om de route vast te leggen. De software die ik hier eerst voor gebruikte, Trailguru, functioneert namelijk op zich prima, maar het programma heeft de iPhone niet goed onder controle. Als mijn telefoon een melding afgeeft dat er geen netwerk meer te vinden is of iets vergelijkbaars, dan wordt Trailguru naar de achtergrond gedrukt en stopt het met vastleggen van de route. Een eerste test met het programma Trails is positief verlopen. Trails blijft keurig netjes op de voorgrond en legt alle coördinaten keurig vast. De route kan op mijn iPhone worden vastgelegd, maar ik kan de trip ook publiceren op EveryTrail en is dan voor iedereen in te zien.

In theorie heeft het programma geen andere data nodig dan die van de GPRS-antenne, dus moet ik er in kunnen slagen om de beklimming van de Mont Ventoux vast te leggen. We zullen zien. Morgenvroeg vertrekken we richting Frankrijk. De laptop gaat mee in de hoop dat er een goede internetverbinding in het hotel aanwezig is. Houd dit weblog daarom in de gaten, evenals @robkekletst op Twitter. Ook hier staat of valt alles met het lokale netwerk, maar als het goed genoeg is, houd ik iedereen op de hoogte.

PS: Ik lees net dat ik niet de enige ben die Trails recent heeft getest. Lees dit artikel maar.

Scroll Up

Pin It on Pinterest