Windows op een Mac? Duh…

Al meteen bij de introductie van de Mac’s met Intel-processor aan boord, vlogen de speculaties over de mogelijkheid om Windows op deze machines te laten draaien ons om de oren. Er werd zelfs een heuse wedstrijd georganiseerd met prijzengeld dat door enthousiastelingen en zelfs enkele grotere software-ontwikkelaars bijeen werd gesprokkeld. En er is inmiddels een winnaar, want het kan dus echt. Maar wie zit hier nu echt op te wachten?

Om maar positief te beginnen, ik kan me de kick van het laten welsagen van zo’n project heel goed voorstellen. Leuke uitdaging en te gek als je anderen net voor bent bij het bedenken van een methode die Windows laat werken op een Macintosh. Wat ik er van gelezen heb, is het nogal een gedoe. In lekentaal: Windows maakt bij het opstarten gebruik van informatie die op een totaal andere manier is opgeslagen en moet worden benaderd dan op een Macintosh. Dan is het een behoorlijke klus om Windows op een Intel-Mac dan toch naar die informatie te laten kijken die het opstarten mogelijk maakt. Een Macintosh, ook met Intel-processor aan boord, houdt immers geen rekening met het feit dat Windows rondsnuffelt naar de juiste opstartinformatie.

Maar het is gelukt en de gelukkige winnaar van ik geloof zo’n slordige 14.000 dollar heeft een website in het leven geroepen met informatie over de procedure. De benodigde bestanden kunnen hier worden gedownload. En inmiddels zijn er genoeg voorbeelden van mensen die de procedure met succes hebben toegepast. En wat misschien nog leuker is: een groep enthousiastelingen heeft getest dat Mac’s met Intel-processors aan boord de snelste Windows-machines zijn die je op dit moment kunt kopen.

Maar nu even terug naar de aarde waar de mensen van alledag hun voeten op laten rusten. Wat hebben we hieraan? De meeste mensen zullen een Mac kopen omdat ze weten of gehoord hebben dat ie probleemloos werkt en de programma’s die gratis worden meegeleverd door Apple zo heerlijk met elkaar samenwerken. Of omdat ze er zo kek uitzien, de aankoop van een iPod hen op het idee heeft gebracht (halo-effect) of wat mij betreft omdat ze ‘erbij’ willen horen. Allemaal redenen om een Mac te kopen, maar volgens mij hoort voor het merendeel van de mensen het feit dat je zowel Windows als Mac OS X op zo’n apparaat kunt draaien absoluut niet thuis in dit rijtje. Windows op een Mac? Duh…

Maar dat kan ik dan zeggen omdat twee van mijn grootste ergernissen, slechts met kunst en vliegwerk en dan weer helemaal niet Girotel Online en helemaal geen digitaal aangifte kunnen doen op Mac OS X, respectievelijk enkele jaren en een jaar geleden tot het verleden behoren. Maar ook daarmee heb ik leren leven, mensen. Geloof het of niet dat is mogelijk, ook in een tijdperk waarin zo’n beetje alles online kan. Gewoon een beetje de sfeer van Zen inademen, da’s alles. Dus Windows-pioniers: oprecht veel succes toegewenst met jullie werk, maar aan mijn lijf geen wapperende vlaggenpolonaise!

Alhoewel mijn lieve schoonmoeder het heerlijk zou vinden als ze tijdens het oppassen haar vertrouwde Windows Free Cell op mijn iMac zou kunnen spelen… O nee, ik heb helemaal geen Intel-Mac. Oef!

Scroll Up

Pin It on Pinterest