Windows op een Mac? Mwah…

Apple kondigde vandaag het programma Boot Camp aan. Dit stukje software maakt het mogelijk om Windows XP op een Intel-Mac te draaien. Goed nieuws voor mensen die hieraan behoefte hebben, maar met behulp van zogenoemde virtualization-software is deze mogelijkheid pas écht laagdrempelig.

Boot Camp is een hele stap vooruit ten opzichte van de door enthousiastelingen in elkaar geflanste oplossing die op het web beschikbaar is. Gewoon een programma installeren en daarna kan iedereen met een Intel-Mac bij opstarten van de machine kiezen tussen XP óf OS X. De drempel die de eerdere oplossing voor veel doorsnee gebruikers opwierp, is hiermee grotendeels weggenomen. Apple beveelt Boot Camp bovendien zelf aan, dus mag worden verwacht dat het een gebruiksvriendelijke oplossing is voor eenieder die zowel met Windows als OS X wil werken op een Mac.

De vraag blijft natuurlijk wie dat dan zijn. Apple spreekt in het persbericht over Boot Camp dat het gehoor heeft gegeven aan een prangende vraag van velen. Maar de doorsnee gebruiker valt daar volgens mij nog steeds niet onder. Die heeft ofwel geen behoefte aan Windows-software op z’n Mac, of heeft ermee leren leven dat sommige programma’s niet beschikbaar zijn voor de favoriete computer. En geef nu toe, zoveel zijn dat er nu ook weer niet.

Nee, ik verwacht op dit gebied meer van virtualization-software. Deze maakt het mogelijk om meerdere besturingssystemen tegelijkertijd te draaien. Dan is het met een muisklik mogelijk om te switchen van bijvoorbeeld OS X naar XP, of Linux wat dat betreft. De website TidBits heeft een uitgebreid artikel gewijd aan de vergelijking tussen dual-boot en virtualization.

Laatstgenoemde techniek lijkt volgens mij meer op het gebruiksgemak dat we mogen verwachten van Apple dan dual-boot. Maar wie weet zijn de techneuten in Cupertino hier allang mee bezig. Of zijn directeurtjes al op het overnamepad. Ook zijn er al geruchten dat virtualization in de volgende versie (10.5 ofwel Leopard) van OS X wordt ingebouwd. Voorlopig moeten we het echter doen met Boot Camp, dat overigens zéker wordt ingebouwd in Leopard.

Scroll Up

Pin It on Pinterest