Winterecho

GO!

Nederland ligt aan zee en de overheersende windrichting zorgt voor een mild klimaat waar echte winters best bijzonder zijn. Als de winter zich dan van z’n allerzachtste kant laat zien, is het verlangen naar sneeuw, kou en ijspret des te groter.

Instagram stond de afgelopen tijd vol met foto’s uit Nederland van een jaar of meerdere jaren geleden. Bij gebrek aan echte winter grepen de Instagrammers massaal terug op hun gearchiveerde herinneringen aan echt winterse omstandigheden in ons landje. Ik heb deze periode  zelf geen oude berichten met sneeuw en ijs op internet gezet, maar snap het wel. Hoe fijn is bijvoorbeeld een lange duurloop door een winters rivierenlandschap? Ik kan er in ieder geval enorm van genieten.

Deze winter ontpopte zich dus vooral als de winter die maar niet kwam. Des te verrassender verliep de geplande wisselduurloop van deze vrijdag. Ik ging van start met een temperatuur van net twee graden boven nul en zestien kilometer lang werd het niet veel warmer. Sterker nog, de wederom stormachtige omstandigheden zorgden op de trajecten met tegenwind voor een ijzige ervaring. Maar het zonnetje scheen en de hemel was blauw met hier en daar wolken. Precies zo’n prachtige, echte winterdag dus, maar dat gevoel is denk ik meer een echo van eerdere ervaringen met werkelijke winters.