zon zet woldberg in de fik

Zon zet Woldberg in de fik

GO!

Het grootste cliché van de zonsondergang is de lucht die in honderden schakeringen oranje boven de zee hangt. Het kan ook anders. De ondergaande zon blijkt het hooggelegen bos van de Woldberg in de fik te kunnen steken.

Het is woensdagavond, tijd voor de wekelijkse hardlooptraining. Dit keer niet ergens in Meppel, maar op de Woldberg. Het is ’s avonds nog licht tot een uur of half negen, net lang genoeg om een pittige heuveltraining af te werken. De dames hebben er zin in. De heer ook, maar die gaat de heuvel wandelend bestijgen. Hij heeft inmiddels een stuk minder last van een in de vakantie opgelopen ischias en dat wil hij graag zo houden.

Het gezelschap zet zich in beweging. De dames worden langzaam kleiner in het strak aangelegde bospad, de heer slaat de eerste afslag omhoog in. Rustig klimmend, genietend van het weer en de sfeer in het bos. Heel even in gedachten al bij het seizoen dat komen gaat, wanneer de bomen de Woldberg in vele tinten geel, oranje en rood kleuren. Boven op de berg werpt de ondergaande zon een zachte, rode kleur op de helling voor hem. De wandelaar trekt de telefoon uit de broekzak om het plaatje te digitaliseren.

In het bos klinken flarden van damesstemmen. Te ver weg om er honderd procent zeker van te zijn dat het ‘zijn’ dames zijn. De glimlach bij de gedachte dat ze zo te horen veel plezier beleven aan deze training kent minder twijfel. De wandeling gaat verder over een smal, kronkelend paadje naar beneden, loopt kort langs de voet van de Woldberg en begint dan aan een lange klim naar de top van de heuvel. Halverwege wordt de wandelaar ingehaald door de hardlopers. Op de top komen ze tot rust, en is het gezelschap voor even compleet.

Een afdaling en klim later komt de heer vanuit tegengestelde richting bij het punt van de foto. De boomstammen kleuren felrood, ze lijken wel in brand te staan. Gelukkig is het niet de zoveelste bosbrand in Europa, maar de ondergaande zon die de Woldberg in de fik zet. Weer verenigd blijken ook de dames op tijd langs dit schouwspel te zijn gelopen. Op hun groepsselfie zijn hun hoofden zo mogelijk nog roder. Dat kan natuurlijk ook aan de training hebben gelegen…